Rokitnik to krzew dla cierpliwych. Kiedy zbierać owoce?
Oprac.: Tomasz Wróblewski
Rokitnik pospolity (zwyczajny) to krzew liściasty o pięknych, jasnopomarańczowych owocach, które od tysiącleci były używane jako żywność i lekarstwo. Pochodzący z Chin rokitnik rośnie w trudnych warunkach i na dużych wysokościach – szczególnie w Himalajach, gdzie jest szeroko wykorzystywany w medycynie tybetańskiej. Warto wiedzieć, że owoce rokitnika mają aż 12 razy więcej witaminy C niż pomarańcze! Zobacz, jak uprawiać ten krzew i kiedy zbierać owoce.
Spis treści:
Jak wygląda rokitnik?
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) to ciernisty krzew z rodziny oliwnikowatych, rokitnikowatych, którego owoce są jadalne. Roślina może osiągnąć nawet 4-5 metrów wysokości. Jej liście są wąskie, srebrzyste u dołu i jasnozielone u góry, mają około 8 cm długości. Kwiaty rokitnika są drobne i żółte, zebrane w kwiatostany.
Owoce to małe pomarańczowe lub żółte jagody nieco przypominające kuleczki jarzębiny. Mają nie więcej niż 1 cm średnicy, a ich miąższ jest soczysty i ma intensywny, pikantno-słodko-kwaśny smak. Z uwagi na walory dekoracyjne rośliny, która wydaje owoce, rokitnik jest często sadzony w ogrodach jako krzew ozdobny.
Kiedy sadzić rokitnik?
Rokitnik to krzew wyjątkowo odporny na zimno i ciepło oraz bardzo odporny na suszę. Dorosły okaz wymaga podlewania jedynie w obszarach, w których opady deszczu są mniejsze niż 400 mm rocznie. Jednak do prawidłowego rozwoju potrzebuje pełnego słońca. Bardzo dobrze znosi zasolenie powietrza i gleby oraz wiatr, dlatego w Polsce na skalę przemysłową uprawiany jest głównie w rejonach Morza Bałtyckiego.
Z posadzeniem młodego drzewka zaleca się poczekać do jesieni, zwykle pod koniec września lub na początku października. Najlepiej wybrać miejsce z neutralną, dobrze przepuszczalną glebą o średniej kwasowości, która pozwoli sadzonce na dobre zakorzenienie się w gruncie. Należy pamiętać, że rokitnik jest rośliną dwupienną, występują rośliny męskie i żeńskie. W ogrodzie lub na podwórku trzeba mieć przynajmniej jedną roślinę męską i jedną żeńską posadzoną w odstępach 1-2 metrów. Krzew ten potrzebuje około czterech lat, zanim obrodzi w owoce.
Jak pielęgnować rokitnik?
Pielęgnacja rokitnika koncentruje się na przycinaniu krzewu w celu usunięcia starych i suchych gałęzi oraz zapewnienia owocom lepszego dostępu do światła. Bardzo ważne jest również zwalczanie chwastów, ze względu na płytki system korzeniowy rokitnika. Przez pierwszy rok po zasadzeniu roślina musi być regularnie podlewana, by przetrwać ewentualną suszę. Rokitnik jest krzewem, który nie potrzebuje specjalnego nawożenia.
Kiedy zbierać owoce rokitnika?
Czas dojrzewania owoców rokitnika zależy od odmiany, regionu oraz warunków pogodowych. Zazwyczaj owoce zaczynają dojrzewać od połowy sierpnia i utrzymują się na gałązkach do późnej jesieni, a nawet do początku grudnia. Jednak należy pamiętać, że pozostawione i zbyt długo niezrywane mogą stać się pożywieniem dla ptaków. Dlatego podczas zbierania rokitnika warto trzymać się zasady, że po słonecznym i upalnym lecie zbiór należy rozpocząć pod koniec sierpnia. Jeżeli warunki pogodowe były niekorzystne dla dojrzewania owoców, należy wstrzymać się ze zbiorem do połowy września.
Po czym rozpoznać, że rokitnik dojrzał? Jego owoce zmieniają kolor na bardziej intensywny. Mają wyraźnie złoto-żółty lub nawet pomarańczowy kolor. By ułatwić sobie zbiory, można obcinać gałązki krzewu sekatorem i następnie małymi nożyczkami odcinać od nich ogonki z owocami.
Na co pomoże rokitnik?
Owoce rokitnika są bogate w witaminy A, C i E, składniki takie jak karotenoidy i polifenole, kwasy omega-3 i omega-6 oraz potas, miedź i magnez. Obecne w nich związki nadają rokitnikowi właściwości przeciwzapalne, gojące, immunostymulujące i przeciwutleniające. Niektórzy trzymają małe owoce rokitnika w słoiczkach z miodem i dodają je do ulubionych potraw np. owsianki.
Regularne spożywanie owoców przynosi szereg korzyści zdrowotnych. Zawarte w nich składniki aktywne wspomagają:
- wzmocnienie odporności;
- obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów;
- poprawę krążenia krwi;
- obniżenie ciśnienia tętniczego.
Ponadto owoce mogą być stosowany pomocniczo leczeniu chorób przewodu pokarmowego, takich jak wrzody, zapalenie żołądka i refluks.
Olej rokitnikowy pozyskiwany z tłoczonych na zimno owoców tej rośliny jest szczególnie ceniony ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy i kwas linolenowy, które są ważne dla zdrowia układu krążenia i utrzymania zdrowej skóry. Ponadto olej rokitnikowy stosuje się również w leczeniu oparzeń, ran, wrzodów i problemów skórnych, takich jak egzema i łuszczyca.
Owoce rokitnika wykorzystuje się także do produkcji kosmetyków, ze względu na ich zdrowotne właściwości dla skóry. Produkty na jego bazie są szczególnie polecane do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej i zniszczonej słońcem.
W przemyśle spożywczym rokitnik wykorzystuje się do produkcji soków, galaretek, olejów, likierów i suplementów diety. Należy jednak podkreślić, że spożycie rokitnika powinno odbywać się z umiarem i pod kontrolą lekarza, szczególnie w przypadku stosowania leków na choroby przewlekłe (np. leków przeciwzakrzepowych) lub alergii.