PRL-owski deser jak balsam dla jelit. Teraz głównie jedzą go przedszkolaki
Wbrew pozorom niektóre desery potrafią być zdrowe. Wszystko zależy od tego jak je przyrządzimy. Jednym z takich jest kisiel - dziś głównie z proszku. Jednak ten pospolity przysmak z dzieciństwa zrobiony we właściwy sposób działa na złogi w jelitach niczym miotła.

Kisiel to prosty deser, niezbyt wyrafinowany, ale lubiany. Kojarzy się głównie z czasami dzieciństwa, gdy byliśmy jeszcze w przedszkolu. Teraz jest to dla nas przede wszystkim przekąska na szybko, często robiona z tzw. torebki. Jednak odpowiednio przyrządzony kisiel jest równie smaczny, a na pewno zdrowszy.
Jak zrobić kisiel by był zdrowy
Jak już wspominaliśmy - wszystko zależy od składników. Jeśli chcesz zrobić przepyszny i zdrowy kisiel to potrzebujesz:
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej;
- 2 szklanki mrożonych lub świeżych owoców (najlepiej sprawdzają się truskawki, borówki, wiśnie czy maliny);
- 1-2 łyżki miodu lub lub cukru;
- 1 łyżeczka soku z cytryny;
- 2 szklanki wody.
Należy zagotować owoce z 1,5 szklanki wody i miodem bądź cukrem. Trzeba je gotować aż owoce zmiękną i puszczą sok. Takie owoce zblenduj lub zostaw je w całości. Trzeba rozmieszać mąkę ziemniaczaną w połowie szklanki zimnej wody, aż nie będzie grudek. Potem należy powoli wlać zawiesinę z mąki do gotujących się owoców, ciągle czas mieszając. Potem całość jeszcze trzeba gotować przez ok. 2 min. by kisiel zgęstniał. Na koniec można dodać sok z cytryny, który podbije smak.

Jakie właściwości ma kisiel
Tak przyrządzony kisiel jest bardzo zdrowym deserem. Tajemnica tkwi w pektynach, które są naturalnymi rozpuszczalnymi błonnikami rozpuszczalnych, które regulują pracę jelit. Tworzą delikatną ochronną warstwę, która w naturalny sposób koi i łagodzi podrażnienia. Kisiel ma w sobie mnóstwo błonnika, który usprawnia perystaltykę jelit i utrzymuje prawidłową florę bakteryjną. Jest to świetny domowy środek na zaparcia.
Poza tym owoce, z których robimy kisiel wzbogacają go o szereg witamin - głównie witaminę C. Wspierają odporność i utrzymują równowagę elektrojelitową.