Płodozmian warzyw. Co po czym sadzić na działce? Ważna tabela

Tomasz Wróblewski

Oprac.: Tomasz Wróblewski

Jak sadzić warzywa na działce? Ważny jest płodozmian.
Jak sadzić warzywa na działce? Ważny jest płodozmian.123RF/PICSEL

Co to jest płodozmian? Podstawowe zasady wysiewu roślin

Czy stosować płodozmian w ogrodzie warzywnym?

Zobacz również:

Jak ułożyć płodozmian warzyw na działce? Ważna kolejność

Płodozmian warzyw - ogólne zalecenia

W tym roku:
W przyszłym roku:
Pomidor
Rośliny strączkowe (fasola, groch, lucerna itd.), marchew, sałata, por, seler, warzywa kapustne 
Marchew
Rzodkiewka, groch, cebula, fasola tyczkowa, por 
Sałata
Rzodkiewka, cebula, buraki, groch, fasola szparagowa i tyczkowa, ogórek, pomidor, por, warzywa kapustne 
Pietruszka
Rzodkiewka, pomidor 
Kalarepa
Groch, rzodkiewka, burak, fasola tyczkowa, sałata, por, pomidor, seler 
Warzywa kapustne (kapusta, brukselka, kalafior, brokuł, jarmuż)
Groch, fasola szparagowa, rzodkiewka, sałata, ogórek, pomidor, por, seler 
Fasola tyczkowa
Ogórek, seler, warzywa kapustne, rzodkiewka 
Truskawki
Rzodkiewka, cebula, sałata, warzywa kapustna 
Fasola szparagowa
Burak, sałata, ogórek, seler, pomidor, warzywa kapustne 
Groch
Koper, sałata, warzywa kapustne, rzodkiewka 
Ogórek
Koper, cebula, burak, fasola szparagowa, seler, sałata, warzywa kapustne 
Rzodkiewka
Fasola szparagowa i tyczkowa, groch, sałata, pomidor, warzywa kapustne 
Koper
Marchew, groch, cebula, burak, fasola tyczkowa, sałata, ogórek 
Por
Marchew, burak, sałata, ogórek 
Seler
Fasola szparagowa i tyczkowa, pomidor, por, warzywa kapustne 
Czosnek
Burak, ogórek, pomidor 
Cukinia
Cebula, fasola tyczkowa 
Burak
Fasola szparagowa, cebula, ogórek
Ziemniaki
Jarmuż, szpinak, sałata, cebula, czosnek, zielony groszek, burak, rzodkiewka

Płodozmian warzyw – dodatkowe zasady

  • niektóre gatunki roślin nie powinny być uprawiane na tym samym stanowisku częściej niż co 2-5 lat. Niedostosowanie się do tej zasady może skutkować tym, że plony będą coraz niższe, a jakość gleby pogorszy się. Jest tak w przypadku warzyw kapustnych, ziemniaków, cebuli, czosnku, marchewki, pietruszki i roślin dyniowatych;
  • należy unikać częstego wysiewu na tym samym stanowisku roślin pochodzących z tej samej rodziny botanicznej – np. kapusty, brukselki, kalafiora i brokułów czy cukinii, dyni i ogórków;
  • warto unikać wysiewu po sobie roślin, które są wrażliwe na te same choroby i szkodniki – np. cebuli po czosnku czy pomidorów po ziemniakach;
  • warto brać pod uwagę również system korzeniowy roślin – po warzywach płytko korzeniowych powinno się uprawiać głęboko korzeniowe i odwrotnie.k

Zobacz również:

Jak poradzić sobie z powodzią? Najlepsze patenty z całego świataPolsat NewsPolsat News