Jest coś zdrowszego od miodu. Ma w sobie aż 250 substancji odżywczych
Ta bomba witaminowa jest dość niepozorna - wyglądem przypomina granulat. Jest to pyłek pszczeli. Może skutecznie wspomóc pracę układu odpornościowego i stanowi świetną alternatywę dla miodu.
Łyżeczka pyłku pszczelego rozpuszczona w szklance przegotowanej wody - tylko tyle i aż tyle by wspomóc nasz układ odpornościowy. Takie działanie ma pyłek pszczeli zbierany przez owady podczas lotów w poszukiwaniu nektaru. Pyłek jest przenoszony na ich ciało przez pylniki - części pręcików kwiatowych. Potem pszczoła przenosi ten pyłek z kwiatu do ula. Po dostarczeniu do ula pyłek jest magazynowany w komórkach plastra w formie luźnych kulek.
Skarbnica zdrowia zaklęta w małych ziarenkach
Pyłek pszczeli ma w sobie przeszło 250 różnych substancji - od witamin po przeciwutleniacze. Warto spojrzeć na niego przychylnym okiem, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Pyłek pszczeli zawiera oczywiście witaminy - A, C, E, B1, B2, B6. Są też i minerały takie jak magnez, wapń, cynk, żelazo. Pyłek pszczeli wykazuje też silne działanie antyoksydacyjne. Ma w sobie flawonoidy - nobiletynę,która redukuje stany zapalne oraz wspomaga walkę z chorobami i przyspiesza regenerację. Pyłek działa też na układ nerwowy, głównie przez dużą ilość witamin z grupy B. Wspomaga także rozwój flory bakteryjnej w naszych jelitach. Miód się chowa przy pyłku pszczelim - pyłek uznawany za jeden z najzdrowszych składników diety. Wszystko przez ogromną zawartość białka (32 aminokwasy).
Nie wszystko złoto co się świeci
Warto zwrócić uwagę na pyłek pszczeli. Tym bardziej że wspominaliśmy ostatnio o miodzie, w którym lubują się Polacy, a wcale nie jest taki najlepszy.
To tzw. sztuczny miód. Jest on syntetycznym produktem spożywczym, który ma naśladować miód naturalny. W smaku i wyglądzie bardzo często nie ustępuje naturalnemu odpowiednikowi. Również występuje w formie ciekłej lub stałej.
Jednak nie wygląd i konsystencja są tu ważne, a skład. Nie ma w nim wszystkich składników, które są w miodzie naturalnym. Miód sztuczny pozyskuje się poprzez rozkład cukrów złożonych - sacharozy lub izoglukozy na cukry proste. Dochodzi do tego w procesie podgrzewania w roztworze z dodatkiem słabych kwasów, które są katalizatorami.