Gdzie wyrzucić olej po smażeniu? Na pewno nie do zlewu. Są inne sposoby
Zużyty tłuszcz po smażeniu to jednak dość problematyczny odpad, którego nie powinniśmy ani wyrzucać do kosza, ani tym bardziej wylewać do zlewu czy toalety. Co więc zrobić i gdzie wyrzucić olej po smażeniu?
- Co zrobić z olejem lub smalcem po smażeniu? Zużyty tłuszcz to odpad, który może sprawiać problemy.
- Zastanawiając się, gdzie wyrzucić olej po smażeniu, pod żadnym pozorem nie powinniśmy wylewać go do zlewu czy toalety.
- Olej lub smalec po smażeniu najlepiej oddać do punktu zbiórki odpadów. Można też wykorzystać trik z butelką. Opisujemy go poniżej.
Olej po smażeniu nie nadaje się do toalety i zlewu
Co zrobić ze zużytym olejem lub smalcem po smażeniu potraw? Tłuszczu do tego celu zazwyczaj zużywa się dużo, a z racji jego płynnego, oleistego charakteru jest to odpad niełatwy do pozbycia się z domu.
Niektórzy, chcąc szybko pozbyć się problemu z olejem po smażeniu, decydują się wylać go do zlewu lub toalety. To kategoryczny błąd i pod żadnym pozorem nie powinniśmy tak robić. Gorący olej może nas poparzyć, możemy też nim uszkodzić sanitariaty.
Co więcej, tłuszcz po wlaniu do odpływu zastyga w kanalizacji lub ulega zmydleniu (saponifikacji), tworząc trudne do usunięcia zatory blokujące rury. Wylewając olej do zlewu czy toalety możemy więc narazić się na ich zatkanie. Taki odpad może też źle wpływać na sieć wodociągową.
Zobacz również:
Co zrobić z olejem i innym tłuszczem po smażeniu?
Choć, tak jak wspominaliśmy, olej może wydawać się trudnym do wyrzucenia odpadem, to tak naprawdę sposób na niego jest bardzo prosty. Zużyty tłuszcz, np. olej rzepakowy, słonecznikowy czy smalec najlepiej przelać do słoika (oczywiście po ostygnięciu). W takiej formie powinniśmy zawieźć go do punktu selektywnej zbiórki odpadów (tzw. PSZOK). Warto jednak wcześniej upewnić się, że nasz lokalny punkt przyjmuje tego typu odpady z gospodarstw domowych (niektóre przyjmują olej tylko z restauracji).
Olej możemy przelać także do innego pojemnika, który da się szczelnie zamknąć. Nie trzeba też jechać do PSZOK-u (choć jest to najlepsze wyjście). Zużyty olej po smażeniu pączków możemy przelać np. do plastikowej butelki, w którym go kupiliśmy i taką butelkę wyrzucić do pojemnika lub worka na odpady zmieszane (kolor czarny). Ten sprytny trik pozwoli nam zaoszczędzić sporo czasu i jednocześnie zadbać o środowisko.
W Polsce zaczynają się także pojawiać specjalne pojemniki do segregacji właśnie zużytych tłuszczy. Olej lub smalec po smażeniu w tej sytuacji również przelewamy do szczelnego pojemnika - np. butelki - i wyrzucamy do odpowiednio oznaczonego kosza na zużyty olej. Listę takich pojemników można znaleźć w internecie lub zapytać o nie w urzędzie gminy czy dzielnicy.
W sieci znajdziemy też firmy, które odbierają zużyty tłuszcz i przeznaczają do ponownego wykorzystania.