Karton do żółtego pojemnika, a co potem?

Łukasz Sosnowski z Fundacji ProKarton opowiada o właściwościach, segregacji i recyklingu kartonów po płynnej żywności.


Kartony do płynnej żywności są powszechnie wykorzystywane do wielu rodzajów produktów, jak mleko, napoje, soki, przeciery czy sery, jednak ich budowa i właściwości nie są oczywiste dla wszystkich konsumentów. Co wyróżnia ten typ opakowań?

Łukasz Sosnowski, Fundacja ProKarton : Karton do płynnej żywności to opakowanie wielomateriałowe - składa się z: papieru, cienkiej warstwy aluminium, które chroni przed światłem, dostępem tlenu i drobnoustrojami oraz równie cienkiej warstwy polietylenu, dzięki któremu opakowanie jest szczelne, a produkt spożywczy chroniony przed wpływem czynników zewnętrznych. 75% całego kartonu stanowi wymieniony przeze mnie jako pierwszy papier, który zapewnia stabilność oraz wytrzymałość.

Czy kartony to opakowania przyjazne środowisku? Dlaczego warto wybierać produkty w nie zapakowane?

ŁS: Tak, kartony to opakowania realizujące cele zrównoważonego rozwoju. Ich prostopadłościenny kształt pozwala wydajnie wykorzystać przestrzeń magazynową i transportową. W większości przypadków przed otwarciem produkty w kartonach mogą być przechowywane poza lodówką, co pozwala zmniejszyć zużycie energii. Wszystko to przekłada się na niższy ślad węglowy tego typu opakowań, czyli sumę emisji gazów cieplarnianych w odniesieniu do wszystkich etapów cyklu życia. Co więcej, w ok. 75% składają się z celulozy, która pozyskiwana jest ze zrównoważonych upraw FSC®, co gwarantuje, że na miejsce każdego ściętego drzewa posadzone zostanie nowe. Kartony są również opakowaniem recyklingowalnym oraz poddawanym recyklingowi także w Polsce.

Kartony wykonane są z kilku materiałów, jak zatem powinniśmy je segregować? Jak powinniśmy przygotować zużyte opakowania?

ŁS: Opakowania wielomateriałowe, w tym kartony po napojach, powinny być wyrzucane do żółtego pojemnika, przeznaczonego na metale, tworzywa sztuczne i odpady wielomateriałowe. Nie musimy ich myć, wystarczy dokładnie opróżnić oraz zgnieść opakowanie. Prawidłowa selektywna zbiórka to niezwykle ważny krok, ponieważ dzięki temu możliwy jest recykling i ponowne wykorzystanie surowców.

A jak przebiega recykling kartonów?

ŁS: Recykling kartonów po mleku czy sokach to prosty proces fizyczno-mechaniczny, który odbywa się w papierniach. Wysortowane opakowania kartonowe wrzucane są do ogromnego zbiornika - rozwłókniacza, gdzie następnie zalewane są wodą w temperaturze otoczenia i poddawane ruchowi wirowemu przez ok. 30 min. W wyniku procesów tarcia i działania wody, wszystkie warstwy opakowania zostają od siebie skutecznie oddzielone. A odzyskane włókno celulozowe to surowiec wysokiej jakości. Jest wykorzystywane do produkcji np. tekstury falistej czy ręczników papierowych.

W trakcie spotkań edukacyjnych, na przykład podczas wydarzeń ekologicznych, pokazujemy ten proces w skali mikro w dawnej pralce Frani. Wytrąconą w trakcie wirowania celulozę wykorzystujemy do warsztatów czerpania papieru. Proces ten można obejrzeć na naszym filmie.

Dlaczego Pana zdaniem recykling opakowań jest tak ważny?

ŁS: Recykling jest jednym z filarów gospodarki o obiegu zamkniętym. Pozwala utrzymać w obiegu surowce, które już raz ze środowiska pozyskaliśmy. Aby był możliwy, konieczne są działania zarówno przemysłu, jak i nas - konsumentów. Spójrzmy chociażby na zakupy spożywcze. Wybierając opakowania o niższym śladzie węglowym, które poddawane są recyklingowi - właśnie takie jak kartony do płynnej żywności - minimalizujemy wpływ na środowisko. Kolejnym krokiem jest oczywiście poprawna selektywna zbiórka do żółtego pojemnika. Dzięki temu możliwe jest przetworzenie odpadów i ponowne użycie zawartych w nich surowców. Recykling jest szansą na zrównoważony rozwój i zachowanie planety dla kolejnych pokoleń.

Dziękujemy za rozmowę.


Strona główna INTERIA.PL

Polecamy