Nowość w Lidlu. Sklep będzie sprzedawał burgery z soi i owadów
Irlandzki Lidl wprowadził na rynek burgery zrobione z soi i owadów. Produkty zostały wdrożone do tutejszych sklepów i kosztują ok. 3 euro za dwie sztuki.
W burgerze, który zagościł na półce Lidla w Irlandii oprócz teksturowanej mąki sojowej znajdują się suszone larwy mącznika. W sklepie burgery roślinne z domieszką larw są oznaczone jako "Insect Burgers". Nie wiadomo, czy produkt na stałe zagości w ofercie sklepu. Redakcja Plant Based News podaje, że angielski Lidl na razie nie planuje wprowadzenia takich burgerów do swojej oferty.
Burger z suszonego owada
UE zatwierdziła na terenie wspólnoty trzy rodzaje owadów nadających się do spożycia przez ludzi. Dozwolono spożycie szarańczy i świerszczy, a także larw mącznika. W styczniu Komisja Europejska zatwierdziła do sprzedaży i spożycia na terenie UE dwa nowe gatunki - Acheta domesticus (świerszcz domowy) i Alphitobius diaperinus (pleśniakowiec lśniący). Osiem kolejnych oczekuje na zatwierdzenie.
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych światowy rynek owadów jadalnych może być wkrótce wart 6,3 miliarda dolarów. Szacuje się, że ok. 2 mld populacji jedzą owady. Jednak w Europie ich jedzenie nie jest tak rozpowszechnione. Europejczycy przyzwyczajeni się do spożywania w większości mięsa drobiowego, wieprzowego i wołowego.
Zwolennicy spożywania owadów twierdzą, że są one lepszą alternatywą dla białka pochodzącego z konwencjonalnych produktów odzwierzęcych. Każdego roku zabija się bilion owadów, które mają zostać spożyte przez ludzi. Insekty znajdują się też w karmach dla zwierząt i służą jako zamiennik mięsa.
Badanie Queen Mary University of London przeprowadzone w 2022 r. wykazało, że "przynajmniej niektóre" owady są zdolne do odczuwania bólu.