Ceny „płynnego złota” będą w końcu niższe. Pogoda zrujnowała uprawy oliwek
Oprac.: Katarzyna Nowak
Ekstremalne zjawiska pogodowe, czyli dotkliwe susze i ulewy wpłynęły na zbiory oliwek i produkcję oliwy. W efekcie tłuszcz gwałtownie zdrożał w całej Europie, osiągając rekordowe ceny. Branża przewiduje, że wkrótce ceny oliwy powinny się unormować, co w znaczącej mierze zależy od warunków pogodowych i jakości zbiorów.
Oliwa z oliwek stopniowo drożała od maju 2024 roku. Ceny tłuszczu poszybowały w górę. Podobny trend był zresztą obserwowany w poprzednich latach, m.in. we wrześniu 2023 roku. Według ekspertów na regularne wzrosty cen oliwy głównie wpływają mniejsze zbiory, będące wynikiem zmian klimatycznych.
Oliwa z oliwek jest rekordowo droga. Oliwka europejska jest podatna na zmiany klimatu
Oliwa z oliwek jest wymieniana jako jeden z najzdrowszych tłuszczy i stanowi podstawę diety śródziemnomorskiej. W ostatnich miesiącach ceny oliwy na rynku europejskim znacznie się podniosły, co wywołało niechęć konsumentów i w związku z tym kryzys w branży.
Wszystko wskazuje na to, że zbliżający się sezon zbiorów będzie łaskawszy niż poprzedni. Liczą na to plantatorzy z Grecji, Hiszpanii i Tunezji, czyli jedni z głównych producentów "płynnego złota".
Hiszpańska firma zajmująca się przetwórstwem oliwy z oliwek Deoleo poinformowała, że kryzys w branży się jeszcze nie zakończył, a jego obecność odzwierciedla się głównie w cenach oliwy extra virgin.
"Prognozy na najbliższe miesiące są pozytywne, oczekujemy się, że sytuacja na rynku zacznie się stabilizować, pojawią się nowe zbiory i wzrośnie podaż – powiedział CNBC Miguel Ángel Guzmán z Deoleo.
Obniżenie cen oliwy zapowiadane jest na okres od listopada do stycznia.
Hiszpania odpowiada za ok. 40 proc. produkcji oliwy z oliwek na świecie.
Będzie trzeba wprowadzić na rynek nowe odmiany oliwek
Guzmán potwierdza, że susza trwająca w Hiszpanii od co najmniej dwóch lat wywołała niespodziewane zawirowania na rynku oliwy z oliwek. Według niego branża będzie musiała się dostosować do zmieniającego się klimatu, co może zagrażać w dalszej perspektywie bezpieczeństwu żywnościowemu.
Branża chce się przygotować na jeszcze intensywniejsze anomalie, inwestując w nowocześniejsze technologie i wprowadzenie na rynek odmian oliwek odpornych na susze.
Drzewa oliwne rosną zazwyczaj na obszarach, gdzie występują wysokie temperatury, ale nie radzą sobie dobrze z przewlekłą suszą. Anomalie pogodowe mogą zaburzać poszczególne fazy rozwoju owocu. Drzewo oliwne jest długowieczne i może rosnąć od kilkuset do tysiąca lat.
Oliwa powstaje w wyniku tłoczenia miąższu owoców oliwki. Oliwę otrzymuje się w procesie tłoczenia na zimno (extra virgin) lub na gorąco.