Pyszne grzyby są już w Polsce. Za kilogram można dostać nawet 500 zł
W marcu i kwietniu w polskich lasach można już znaleźć smardze. Te słynne grzyby, porównywane choćby do trufli, potrafią kosztować nawet 500 zł za kilogram. Trzeba jednak uważać - smardze są w Polsce pod ochroną. Ale są sposoby, aby je zbierać.
![W Polsce występują cztery gatunki smardzów. Grzyby pojawiają się już w kwietniu i są bardzo cenione w kuchni. Kilogram kosztuje nawet 500 zł. Uwaga: smardze są pod ochroną i można je zbierać tylko w ściśle określonych miejscach](https://i.iplsc.com/000IWVHY6J7D951P-C322-F4.webp)
Spis treści:
Smardze często są nazywane grzybami wiosennymi. Okres ich największego wzrostu przypada najczęściej na kwiecień. Po obfitych deszczach wiosennych i spływie roztopionej wody do rzek grzyby mają dobre warunki do rozwoju.
Smardze są już w Polsce. Czy można je zrywać?
Smardze z reguły wytwarzają owocniki już w kwietniu i maju. Są to jedne z pierwszych jadalnych grzybów, jakie można spotkać w naszych lasach.
Warto jednak pamiętać, że jest to gatunek objęty częściową ochroną. Smardze można zbierać na własny użytek, ale tylko z ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych, ogródków działkowych i terenów zieleni w miastach.
Zrywanie ich w innych miejscach, np. w lasach, jest zabronione. Za taki czyn może nas spotkać kara w wysokości nawet 5 tys. zł.
Gdzie rosną smardze?
Smardze są to grzyby bardzo wymagające. Uwielbiają starodrzewia i podmokłe lasy nadrzeczne pełne kory. Lubią lasy iglaste, składowiska drewna świerkowego czy jodłowego. Uwielbiają wilgoć, więc tam gdzie jest mokro, tam mogą się one pojawić.
![Smardze należą do jednych z najbardziej pożądanych grzybów świata](https://i.iplsc.com/000FY1JLYDXJY72R-C322-F4.webp)
Smardze. Wygląd, smak, cena
Grzyby smardze mają bardzo charakterystyczny wygląd. Osiągają ok. 15 centymetrów wysokości i mają białą nóżkę. Jednak to, co najbardziej wyróżnia smardza, to jego wyjątkowy kapelusz. Ten przybiera kolor żółto-brązowy i strukturą przypomina plaster miodu.
Te grzyby są bardzo cenione w kuchni, niemal tak jak najdroższe na świecie trufle. Smardze mają też podobny do nich smak, o nutach orzechowych i korzennych. Intensywnie pachną, a do tego mają ciekawą, pożądaną przez kucharzy konsystencję - są bardzo delikatne i rozpływają się w ustach.
Ile kosztują smardze? Jak w przypadku większości grzybów, cena będzie różnić się w zależności od pory roku. Jednak nawet w sezonie cena smardzów może przyprawić o zawrót głowy. Kilogram kosztuje nawet 400-500 zł.
W internecie można też znaleźć ogłoszenia, gdzie prywatni sprzedawcy oferują np. pięć sztuk smardzów zebranych na własnej działce za... 300 zł.