Jest już w Polsce. Groźny pluskwiak niszczy rośliny i przenosi wirusy
Naukowcy nie mają dobrych wieści. W polskich miastach dostrzeżono niedawno pluskwiaka z rodziny Flatidae, który zagraża naszym roślinom. Najbardziej narażone są winorośle, a także wybrane drzewa i krzewy owocowe.
Pluskwiak Metcalfa pruinosa znany jest już w USA, Kanadzie, Meksyku i USA, Bermudach, na Jamajce, Kubie i Portoryko, w Korei Południowej i w kilkunastu krajach europejskich. Teraz okazuje się, że szkodnik występuje również w Polsce.
Nowy, niebezpieczny dla roślin szkodnik w Polsce
Charakterystyczne nimfy i wytwarzaną przez nie woskowatą wydzielinę zaobserwowano po raz pierwszy w naszym kraju w 2020 r. Co ciekawe, ta historyczna obserwacja miała miejsce w Warszawie. Szkodniki jak gdyby nigdy nic żerowały na surmii - roślinie z rodziny bignoniowatych.
Najpierw udało się zauważyć zaledwie kilka osobników pluskwiaka, ale zaledwie rok później, gdy przeprowadzono badania naukowe, w stolicy Polski były już liczne kolonie Metcalfa pruinosa. Dorosłe osobniki osiągają 8 mm. Są pokryte białawą, proszkową wydzieliną, dzięki czemu mają niebieskoszary kolor.
Nimfy są mniejsze - osiągają maksymalnie 5 mm. Ich ciało jest otoczone przez biały, woskowaty nalot. Wydzielina osadza się na pędach i liściach, na których żerują nimfy. Po tym najczęściej można poznać, że mamy do czynienia z inwazją tego pluskwiaka - roślina pokrywa się charakterystyczną, przypominającą watę cukrową, białą warstwą.
Które rośliny w Polsce są zagrożone szkodnikiem Metcalfa pruinosa?
Dorosłe osobniki żywią się sokiem roślin, wydzielając cukier w postaci spadzi. To z kolei przyciąga pszczoły, które zamieniają ją w miód. Dla roślin nie jest to jednak zdrowe, bo, żywiąc się ich sokami, pluskwiak je po prostu niszczy. Drzewa i krzewy więdną i obumierają. Do ofiar Metcalfa pruinosa należą m.in. malina, jeżyna, winorośl, a także drzewa morelowe czy brzoskwiniowe.
W Europie szkodnik ten był już widziany podczas żerowania na 300 różnych gatunkach. W Warszawie upodobał sobie do tej pory berberys, bez, głóg, klon, ligustr, orzech włoski, zdrewniałe rośliny iglaste, np. świerk biały i różne gatunki chwastów, np. nawłoć, bylicę i pokrzywę.
Wytwarzanie spadzi (rosy miodowej) przez żerujące pluskwiaki ma też jeszcze inny, zgubny wpływ - rozwijają się na niej grzyby. Gatunek przenosi też wirusy roślinne. Obliczono, że we Włoszech tylko ten jeden szkodnik obniża jakość winogron i ilość plonów soi aż o 30-40 proc.
Eksperci nie wiedzą jeszcze, jaką dokładnie szkodliwością będzie wykazywał się pluskwiak Metcalfa pruinosa. Wiemy, że przenosi się na małe odległości, z gatunkami, którymi się żywi.