Pietruszka
Pietruszka (Petroselinum Hill) to dwuletnia roślina zielna z rodziny selerowatych, powszechnie uprawiana jako warzywo i zioło. Jest ceniona za swoje aromatyczne liście, bogate w witaminy A, C i K, oraz minerały, takie jak żelazo i magnez. Istnieją dwie główne odmiany: pietruszka naciowa, uprawiana dla liści, oraz pietruszka korzeniowa, uprawiana dla białego korzenia, który jest używany w kuchni jako warzywo korzeniowe.
Pietruszka - najważniejsze informacje
Pietruszka naturalnie występowała w Europie – prawdopodobnie pochodzi z włoskiej Sardynii. Natomiast ze względu na właściwości spożywcze, jest obecnie uprawiana na większości kontynentów. Ta roślina rozwija się w klimacie umiarkowanym.
Wzmianki o niej pojawiają się od ponad 2 tysięcy lat – miała wtedy zastosowanie zarówno w kuchni, jak i… przy dekoracji wnętrz.
Pietruszka jest wykorzystywana w branży kosmetycznej, gdyż zawarte w niej składniki wspierają naturalną regenerację skóry i funkcjonowanie gruczołów łojowych.
Jak wygląda pietruszka?
Do tego rodzaju zalicza się rośliny dwuletnie i jednoroczne. Nać osiąga do 1 metra wysokości. Liście są trójkątne i zwykle ząbkowane.
Kwiaty pietruszki to niewielkie, żółte baldachy o lekko spłaszczonej formie. Korzeń tego warzywa ma kształt stożka.
Jakie są popularne odmiany pietruszki?
Pietruszka siewna jest chętnie uprawiana w przydomowych warzywniakach jako warzywo korzeniowe i naciowe. Wśród wybieranych odmian najczęściej wymienia się:
- pietruszkę naciową Moss Curled – nie ma korzenia palowego, a jej liście są kędzierzawe,
- pietruszkę naciową Festival – to gładka natka o wyjątkowym aromacie,
- pietruszkę korzeniową cukrową – ma krótki korzeń i okazałe liście.
Jak uprawiać i pielęgnować pietruszkę?
Choć pietruszka należy do roślin o dużej odporności na infekcje, to przy jej uprawie należy uważać na:
- czarną plamistość liści – to infekcja grzybowa objawiająca się ciemnymi odbarwieniami na naci,
- mokrą zgniliznę części korzeniowych – spowodowana zbyt dużą wilgocią lub atakami szkodników,
- szarą pleśń – to choroba grzybowa, która wywołuje szary nalot na korzeniu, a następnie jego gnicie.
Wysiewanie pietruszki należy przeprowadzić wiosną, po tym jak miną przymrozki. Gleba do sadzenia powinna być pozbawiona chwastów i dobrze spulchniona. Roślina lubi nasłonecznione stanowiska i umiarkowany poziom wilgotności. Gliniasta ziemia wpływa negatywnie na rozwój korzenia pietruszki.