Jałowiec

Czwartek, 18 stycznia 2024 (15:15) Aktualizacja Czwartek, 11 kwietnia 2024 (12:37)
Jałowiec (Juniperus L.) występuje naturalnie w klimacie subpolarnym, umiarkowanym i międzyzwrotnikowym. Wyrasta w górach, na glebach piaszczystych, a nawet nieużytkach. Jałowce są uprawiane jako rośliny dekoracyjne, a ich owoce są wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Jałowiec Rośliny i zwierzęta - najważniejsze informacje
Owoce jałowca. /123RF/PICSEL

Jałowiec - najważniejsze informacje

  • Rodzaj:

    cyprys

  • Rodzina:

    cyprysowate

  • Rząd:

    cyprysowce

  • Gromada:

    rośliny naczyniowe

  • Królestwo:

    rośliny

Jak wygląda jałowiec?

Drzewa jałowca wyrastają do 40 metrów wysokości.  Ulistkowienie jest iglaste i umiejscowione "na krzyż" w okółkach. Kora jałowca ma łuszczącą się powierzchnię. 

Owoce jałowca są rozdzielnopłciowe i mają formę szyszkojagody. W jednej łusce nasiennej znajduje się do 3 nasion. 

Jakie są popularne odmiany jałowca?

Jałowce doskonale sprawdzają się w trudnych do uprawy glebach. Doskonale znoszą suchą i nieurodzajną ziemię. Popularnie są uprawiane:
  • jałowiec chiński – wolno wyrastająca odmiana o gęstym pokroju w formie stożka,
  • jałowiec Pfitzera – ma formę krzewu o rozłożystym pokroju, 
  • jałowiec pospolity – w ogrodzie wyrasta do 2-3 metrów, w naturze osiąga wysokość nawet do 14 metrów.

Rdza jałowca, czyli problem w ogrodzie

Podczas uprawy jałowca należy uważać na objawy rdzy, czyli zgrubienia i pojawienie się wyrośli na pędach. 

Infekcja jest powodowana przez grzyby z rodzaju Gymnosporangium. W przypadku zauważenia symptomów należy jak najszybciej zastosować opryski, gdyż choroba bardzo szybko rozprzestrzenia się na inne rośliny. 

Pielęgnacja jałowca

Jałowiec należy do drzew, które pozostają zielone na zimę. Dlatego jest chętnie wybierany do dekoracji ogrodów i parków. Roślina nie wymaga angażującej pielęgnacji i wyrasta nawet w niekorzystnych warunkach. Jałowiec najlepiej rozwija się na stanowiskach słonecznych.

Owoce jałowca

Owoce jałowca znajdują zastosowanie przy wyrobie przypraw.