Glicynia
Glicynia, znana również jako wisteria, to przepiękna roślina pnąca, która zachwyca swoimi kaskadami pachnących, fioletowych, niebieskich lub białych kwiatów. Jest popularna w ogrodach ze względu na swoje dekoracyjne walory.
Glicynia - najważniejsze informacje
Glicynia to rodzaj roślin występujących w środowisku naturalnym w Azji i Ameryce Północnej. Obejmuje cztery gatunki, z których dwa rosną w Chinach. Po jednym gatunku glicynii można spotkać w Japonii i w Ameryce Północnej.
Roślinę tę sprowadzono do Europy w XIX wieku.
Glicynie porastają tereny skaliste, występują w lasach i w zaroślach. Można podziwiać je również w pobliżu rzek. To rośliny ozdobne chętnie uprawiane w ogrodach i w parkach.
Jak wygląda glicynia?
Glicynie to liany. Mają imponującą długość dochodzącą do 40 metrów, jednak w polskim klimacie są znacznie krótsze – mają „zaledwie” do 10 metrów. Owijają się wokół podpór – drzew, pergoli, trejaży – i to także przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.
Liście glicynii składają się z mniejszych listków, których może być od 3 do 19. Są skrętoległe i naprzeciwległe. Jesienią liście glicynii przebarwiają się na żółto, a na zimę opadają.
Kwiaty wisterii są niewielkie – mają do 2,5 cm długości – i są zebrane w zwisające grona. Składają się z żagielka, łódeczki i dwóch wyrostków u podstawy. W zależności od gatunku i odmiany mogą być niebieskofioletowe, fioletowe lub białe.
Owoce glicynii to omszone strąki o długości do 15 cm. Znajduje się w nich od 1 do 3 nasion.
Jakie są popularne odmiany glicynii do ogrodu?
- Glicynia chińska ‘Prolific’ jest długowiecznym pnączem, które może żyć do 100 lat. To liany, które osiągają do 15 m wysokości. Rosną na nich jasne, fioletowoniebieskie kwiaty oraz liście, które jesienią stają się żółte.
- Glicynia kwiecista ‘Longissima Alba’ to stara odmiana pochodząca z Japonii. To roślina mrozoodporna i długowieczna. W kwietniu i w maju rosną na niej małe, białe kwiaty zebrane w długie grona.
- Glicynia kwiecista ‘Macrobotrys’ to odmiana, która rodzi fioletowoniebieskie kwiaty zebrane w grona o długości od 60 do 80 cm. Ma też duże, złożone liście. Ze względu na okazałe kwiatostany wymaga solidnej podpory i obfitego podlewania.
- Glicynia kwiecista ‘Violacea Plena’ to rośliny o kwiatostanach o długości do 40 cm. Składają się one z małych, fioletowych i przyjemnie pachnących kwiatków.
Glicynie są odporne na choroby, jednak bywa, że dokuczają im:
- werticilioza – to choroba grzybowa objawiająca się żółknięciem liści. Z czasem atakuje też system korzeniowy rośliny, co powoduje jej więdnięcie;
- przędziorki – te szkodniki to roztocza. Ich inwazja objawia się pojawieniem niewielkich i żółtych plamek na liściach.
Glicynia w ogrodzie. Kiedy sadzimy, kiedy przycinamy?
Glicynia będzie dobrze rosła na stanowisku słonecznym – należy zapewnić jej minimum 6 godzin dostępu do naturalnego światła w ciągu dnia. Najlepiej czuje się w glebie luźnej, lekko kwaśnej i o dużej zawartości próchnicy. Przed jej posadzeniem należy zadbać o budowę trejaży, pergoli lub innych konstrukcji, po których będzie mogła się piąć.
Glicynię trzeba podlewać regularnie oraz obficie w okresach kwitnienia i suszy. To roślina, której nie zaszkodzi nadmiar wody, gdyż jest odporna na nerwową zgniliznę korzeni. Warto ją nawozić, ale tylko takimi preparatami, w których jest więcej potasu i fosforu niż azotu. Zbyt duża ilość azotu w glebie może spowodować, że glicynia będzie mieć okazałe liście kosztem mniejszych kwiatostanów.
Gdzie rośnie największa glicynia na świecie?
- Inne nazwy glicynii to słodlin i wisteria.
- Glicynie chińskie oplatają podpory przeciwnie do kierunku ruchu wskazówek zegara, a japońskie zgodnie z nim.
- Największa glicynia rośnie w Kalifornii. Posadzono ją w 1894 roku. Dziś zajmuje powierzchnię 4047 m2 i waży 250 ton.
- Za najstarszą uważa się glicynie rosnące w parku Ashikaga w Tochigi w Japonii. Ich wiek szacuje się na ponad 150 lat.
- W niektórych rejonach USA glicynie zdziczały i są uważane za gatunek inwazyjny.
- W ciągu roku glicynie rosną do 3 metrów. Bywa jednak, że na ich kwiaty trzeba poczekać nawet kilka lat od momentu posadzenia rośliny.
- Kwiaty glicynii są jadalne po usmażeniu i bywają dodawane do ciast. Natomiast włókna pozyskiwane z jej kory wykorzystuje się w przemyśle włókienniczym.