Grizzly kodiacki czy polarny. Jaki jest największy niedźwiedź na świecie?

Niedźwiedzie to lądowe ssaki drapieżne, które żyją na terenach Eurazji, Arktyki, Ameryki Południowej i Ameryki Północnej. Charakteryzują się masywną budową ciała i zróżnicowanym umaszczeniem (w zależności od danego gatunku). Stworzenia te mogą nieraz osiągać ogromne rozmiary. Jakie są największe niedźwiedzie na świecie?

Gdzie żyją największe niedźwiedzie na świecie?
Gdzie żyją największe niedźwiedzie na świecie?123RF/PICSEL

  • Małe niedźwiadki po urodzeniu ważą zaledwie kilkaset gramów. Tłuste mleko samicy niedźwiedzia sprawia, że stworzenia szybko rosną. 
  • Wiele osób uważa, że największym niedźwiedziem jest niedźwiedź grizzly. Okazuje się, że większe są niedźwiedzie polarne, a zaraz za nimi - niedźwiedzie kodiackie.
  • Więcej informacji na temat niedźwiedzi i konieczności ich ochrony publikujemy w ramach ekoakcji Interii "Nie jestem twoim misiem"

Największe niedźwiedzie na świecie zamieszkują Arktykę

Niedźwiedź polarny (Ursus maritimus) to ssak, który jest zdecydowanie większy od innych gatunków niedźwiedzia. Osobniki płci męskiej osiągają od 2,5 do 3 metrów długości i ważą nawet 800 kilogramów. Z kolei samice zwykle są ok. dwa razy mniejsze i lżejsze od samców.

Niedźwiedzie polarne są więc większe od zamieszkujących Amerykę Północną niedźwiedzi grizzly, które osiągają od 1 do 2,8 metra i od 180 do 300 kilogramów (rekordowe osobniki osiągają wagę ponad 700 kg).

Niedźwiedzie polarne mają białe lub jasnokremowe futro, z kolei ich skóra jest czarna. Białe umaszczenie pomaga im się kamuflować. Niedźwiedzie polarne nie mają naturalnych wrogów na obszarze swojego występowania. Oznacza to, że należą do drapieżników szczytowych, czyli znajdujących się na szczycie łańcucha pokarmowego (podobnie jak lwy w Afryce). Mają doskonały węch, który przydaje im się w trakcie zdobywania pożywienia.

Czym żywią się niedźwiedzie polarne? Z reguły polują na foki, przyczajając się na nie przy otworach lodowych. Oprócz tego jedzą również ptaki, gryzonie czy skorupiaki. Czasami dochodzi do sytuacji, kiedy niedźwiedzie polarne polują także na ludzi.

Największy niedźwiedź polarny został zabity w 1960 r. w północno-wschodniej Alasce. Osobnik był ogromny - ważył 1002 kg.

Niedźwiedzie polarne mogą wydawać się naprawdę urocze. Jednak w rzeczywistości to groźne drapieżniki.
Niedźwiedzie polarne mogą wydawać się naprawdę urocze. Jednak w rzeczywistości to groźne drapieżniki.123RF/PICSEL

Niedźwiedź kodiacki jest zaraz za polarnym

Drugim największym niedźwiedziem na świecie jest niedźwiedź brunatny kodiacki, znany także jako grizzly kodiacki lub po prostu kodiak. To podgatunek niedźwiedzia brunatnego Ursus arctos. 

Masa kodiaka często przekracza 500 kilogramów i dochodzi nawet do 700 kg. Stojąc na tylnych łapach, może mieć nawet trzy metry długości. Żyje on na odosobnionym archipelagu Kodiak u wybrzeży stanu Alaska.

Największy niedźwiedź w historii żył dziesiątki tysięcy lat temu

W 2011 r. w Buenos Aires, naukowcy dokonali odkrycia szczątków przedstawiciela Arctotherium angustidens – gatunku żyjącego w epoce plejstocenu na terenach Ameryki Południowej. W trakcie badań nad szkieletem na podstawie wielkości kości ramiennej oszacowano wagę zwierzęcia. Najbardziej prawdopodobny wynik wynosił od 1588 do 1749 kg.

Stworzenie było prawdziwym gigantem – w pozycji stojącej niedźwiedź ten mógł osiągać od 3,4 do 4,3 m. Z tego względu mógł być to największy niedźwiedź w historii.

Rekonstrukcja komputerowa niedźwiedzia z gatunku Arctotherium angustidens.
Rekonstrukcja komputerowa niedźwiedzia z gatunku Arctotherium angustidens.ROMAN UCHYTEL/Science Photo Library/East NewsEast News

Największy niedźwiedź w Polsce

Niedźwiedź brunatny (Ursus arctos) to gatunek żyjący w Karpatach. Osobniki mogą osiągać wagę 300 kg, ich długość zazwyczaj nie przekracza 2,8 m.

Jest wszystkożerny, jednak najczęściej żywi się roślinami (np. malinami czy czarnymi jagodami). Niedźwiedzie brunatne są znane tego, że zimą zapadają w sen, chowając się w specjalnie przygotowanych legowiskach zwanych gawrami.

Największe polskie niedźwiedzie brunatne żyją w Karpatach.
Największe polskie niedźwiedzie brunatne żyją w Karpatach.Mateusz Kotowicz/REPORTEREast News

Warto zaznaczyć, że niedźwiedź brunatny jest ściśle chroniony. Stworzenia mogą być niebezpieczne dla człowieka, jednak najczęściej atakują dopiero wtedy, gdy poczują się zagrożone.

Partnerem merytorycznym akcji "Nie jestem twoim misiem" jest WWF Polska.

Przeczytaj też:

Niedźwiedź polarny, król zimowej krainy. Lód topi mu się pod nogami© 2022 Associated Press
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas
{CMS: 0}