Dynia i kiszonki w zimowym menu żubrów. Dlaczego leśnicy je dokarmiają?

Dynie, kiszonki z kukurydzy, siano. To specjały, jakimi leśnicy karmią polskie żubry zimą. Zwierzęta są dokarmiane zazwyczaj do kwietnia. Czy ten proces jest konieczny?

Żubry są dokarmiane dynią i kiszonkami
Żubry są dokarmiane dynią i kiszonkamiADAMOS/AGENCJA SE/East NewsEast News

Adrian Łuka pracownik Nadleśnictwa Borki w Puszczy Boreckiej powiedział PAP, że stado żubrów na tym terenie stale się rozrasta. Pojemność siedliskowa jest obliczona na 95 osobników, a obecnie w stadzie wolnościowym jest ponad 120 żubrów. Łuka twierdzi, że stado zjada uprawy.

"Żubry wchodzą na tereny rolnicze, zjadając rzepak, kukurydzę, niszcząc uprawy. Chcemy temu zapobiec, dlatego zatrzymujemy żubry w puszczy, dokarmiając je. Dokarmianie w stałych miejscach pozwala nam także ocenić kondycję zwierząt i policzyć młode osobniki" - mówi Łuka.

Dokarmianie zimowe trwa w zależności od warunków pogodowych nawet do pierwszej dekady kwietnia.

Czym można karmić żubra?

Leśnicy podają żubrom m.in. kiszonkę z kukurydzy i siana. Oprócz nich także suche siano. Żubry zjadają też chętnie dynię.

W nadleśnictwie Borki żubry są dokarmiane np. w centrum puszczy. Z dokarmiania korzystają głównie samice i cielaki. Byki są samotnikami i przebywają w grupach kilku osobników lub pojedynczo, rozproszone na terenie całej puszczy.

Żubr na woliskuPiotr KamionkaEast News

Do podawanej przez leśników karmy do koryt regularnie przychodzi ponad 80 osobników. Żubry nie są do końca ufne i nie dokarmia się ich z ręki.

W 2022 roku przybyło 15 młodych żubrów. To podobna liczba żubrzyków jak w poprzednich latach.

Żubry są największymi ssakami w Europie. Dziennie żubr zjada ok. 40-50 kg świeżej zielonej masy. Zimą leśnicy wykładają tony owsa i mieszanki zbożowej, buraków pastewnych, dyni, kilkadziesiąt bel siana, sianokiszonki, oraz lizawki solne. Karma wykładana jest w stałych miejscach, gdzie zwierzęta przyzwyczajają się i regularnie odwiedzają miejsce.

Żubry na celowniku kłusownikówINTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas