Rzadkie i mało znane grzyby jadalne. To naprawdę pyszne okazy

Tomasz Wróblewski

Oprac.: Tomasz Wróblewski

Jadalne grzyby w polskich lasach to nie tylko borowiki i koźlarze. Jest mnóstwo innych, ciekawych i równie pysznych gatunków
Jadalne grzyby w polskich lasach to nie tylko borowiki i koźlarze. Jest mnóstwo innych, ciekawych i równie pysznych gatunkówJ. Opioła/Maerian/H. KrispWikimedia Commons

Czernidłak kołpakowaty

Czernidłak kołpakowaty
Czernidłak kołpakowatyJ. OpiołaWikimedia Commons

Lakówka ametystowa

Lakówka ametystowa
Lakówka ametystowaJ. OpiołaWikimedia Commons

Gąsówka fioletowawa

Gąsówka fioletowawa
Gąsówka fioletowawaJ. OpiołaWikimedia Commons

Twardzioszek czosnaczek

Twardzioszek czosnaczek
Twardzioszek czosnaczekJerzy OpiołaWikimedia Commons

Borowik ceglastopory

Borowik ceglastopory
Borowik ceglastoporyHolger KrispWikimedia Commons

Siedzuń sosnowy

  • pomaga zapobiegać rozwojowi cukrzycy, a także wspiera jej leczenie poprzez regulację poziomu cukru i insuliny we krwi,
  • wspomaga układ odpornościowy,
  • wspiera produkcję kolagenu,
  • przyspiesza gojenie ran.
Siedziuń sosnowy znany także jako grzyb szmaciak
Siedziuń sosnowy znany także jako grzyb szmaciakJ. OpiołaWikimedia Commons

Czasznica olbrzymia

Czasznica olbrzymia
Czasznica olbrzymiaMaerian Wikimedia Commons
Śmiertelnie niebezpieczne mity o grzybachINTERIA.TVInteria.tv