Poranna kawa przyczynia się do wymierania gatunków? Badania jasno pokazują

Nawyki konsumentów z bogatych państw odpowiadają za wymieranie gatunków w państwach ubogich. Najnowsze badanie pokazuje w jakim stopniu to, co kupujemy, przyczynia się do niszczenia przyrody.

Nawyki konsumentów z bogatych państw odpowiadają za wymieranie gatunków w państwach ubogich. Najnowsze badanie pokazuje w jakim stopniu to, co kupujemy, przyczynia się do niszczenia przyrody.

 

Według niedawnego raportu Międzyrządowej Platformy Naukowo-Politycznej ds. Różnorodności Biologicznej i Usług Ekosystemowych (IPBES) około 1 miliona gatunków zwierząt i roślin stoi w obliczu wyginięcia. Wiele z nich zniknie w ciągu najbliższych dziesięcioleci.


Najnowsze badanie, opublikowane w Nature Scientific Reports przez grupę naukowców z Australii, USA i Brazylii pokazuje, w jakim stopniu do ich wymierania przyczynia się konsumpcja mieszkańców Europy, Ameryki Płn. i Azji Wschodniej. Badanie opublikowano w związku ze zbliżającą się globalną konferencją poświęconą różnorodności biologicznej. Objęło 5000 gatunków w 188 krajach.

Reklama


Z badań wynika, że o ile w 96 spośród badanych krajów rosnąca konsumpcja ma konsekwencje głównie dla ich własnej bioróżnorodności, o tyle w przypadku 76 najbogatszych krajów, głównie z Ameryki Płn., Europy i Azji Wschodniej, błyskawiczny wzrost konsumpcji wywiera skutki na cały globalny ekosystem, zwiększając ryzyko wymierania zagrożonych gatunków nawet w odległych częściach świata. W sumie handel międzynarodowy odpowiada za niemal 30 proc. średniego ryzyka wymierania gatunków.


Twoja poranna kawa może doprowadzić do wymarcia tych gatunków


Chodzi tu przede wszystkim o konsumpcję żywności: jedzenie i napoje odpowiadają za 39 proc. światowego ryzyka wymierania gatunków. Przyczyną jest fakt,że wiele popularnych na całym świecie produktów spożywczych, od cytrusów, przez kawę i herbatę po wołowinę, jest w znacznym stopniu hodowanych w uboższych krajach bardziej narażonych na utratę bioróżnorodności. Na drugim miejscu znajduje się konsumpcja towarów i usług z sektora budowlanego, odpowiadająca za 16 proc. ryzyka. 


"Złożoność interakcji gospodarczych w naszym zglobalizowanym świecie oznacza, że zakup kawy w Sydney może przyczynić się do utraty bioróżnorodności w Hondurasie. Wybory, których dokonujemy każdego dnia, mają wpływ na świat przyrody, nawet jeśli nie widzimy tego wpływu" mówi Amanda Irwin z Uniwersytetu Sydney, która kierowała badaniami.  "Wszystko, co konsumujemy, pochodzi ze świata przyrody, a surowce zostały przekształcone w gotowe produkty w wyniku niezliczonych transakcji w łańcuchu dostaw. Transakcje te często mają bezpośredni wpływ na gatunki".


Konsumpcja. Nadmierna produkcja żywności doprowadzi do wymierania gatunków


To bardzo ważne dla działań mających na celu ratowanie zagrożonych gatunkówbo przyczyny, dla których znajdują się one w niebezpieczeństwie mogą być zupełnie różne nawet w z pozoru zbliżonych lokalizacjach. 


"Działania, które zagrażają gatunkom w danym miejscu, są często indukowane przez wzorce konsumpcji w odległych lokalizacjach, co oznacza, że ​​lokalne interwencje mogą być niewystarczające" dodaje prof, Arne Geschke z grupy badawczej Integrated Sustainability Analysis na Uniwersytecie w Sydney "Odpowiednie interwencje mające na celu przeciwdziałanie ryzyku wyginięcia na przykład na Madagaskarze, gdzie 66 procent ryzyka wyginięcia jest “importowane", powinny różnić się od tych wdrażanych w Kolumbii, gdzie 93 procent ryzyka jest generowane przez konsumpcję krajową".


Zbliżająca się międzynarodowa konferencja COP-15 poświęcona bioróżnorodności ma doprowadzić do stworzenia globalnego porozumienia mającego na celu jej ratowanie, podobnego do tego, które odpowiada za walkę z kryzysem klimatycznym. Dotychczasowe konferencje ds. bioróżnorodności nie przyniosły jednak niemal żadnych postępów. 


"Mamy nadzieję, że zbliżający się COP-15, zwróci uwagę świata na kolejny wywołany przez człowieka kryzys - nieodwracalną utratą bioróżnorodności" mówi Irwin “Nasze odkrycia mogą dostarczyć cennych informacji na temat roli, jaką globalna konsumpcja odgrywa w tym zjawisku. "


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy