Reklama

Klimat i owoce. Kto skorzysta na zmianach, a kto straci?

Obserwowane na całym świecie zmiany klimatyczne wpływają także na rolnictwo. Podczas gdy jedni cieszą się z powodu wydłużenia okresu wegetacyjnego roślin i większych plonów, inni odczuwają jego katastrofalne skutki.

Znany kucharz i dziennikarz Robert Makłowicz twierdzi, że polskie winiarstwo bardzo się rozwinęło - zwłaszcza na południu kraju. I rzeczywiście w Polsce w ciągu kilku lat powstało wiele winnic, produkujących regionalne trunki z winorośli. Jak mówi Makłowicz, pierwszą przyczyną tego rozwoju są zmiany klimatu. Poprawa wydajności upraw to jeden ze skutków wydłużenia okresu wegetacji roślin.

 

Pozytywne skutki fali upałów nie są jednak widoczne w Kalifornii. Tutaj nawet wytrwałe winorośle przegrały z gigantyczną suszą.

"Dzięki" globalnemu ociepleniu także w innych regionach Europy zaczęto rozwijać dotychczas mało prężny "biznes owocowy". Między innymi Szwedzi czerpią obecnie zyski - po części z globalnego ocieplenia oraz wprowadzenia na rynek nowych, hybrydowych odmian winogron.

Reklama

 

Przemiany

Na kształt rolnictwa wpływają zarówno lokalne zmiany pogody, jak i te globalne. Na wielu światowych, w tym europejskich uprawach zmiany klimatyczne odbiją się niekorzystnie, na innych - pozytywnie. Widoczne są skutki długotrwałych susz, późnych przymrozków, efekty wichur i gradu. Najbardziej zauważalne jest obecnie przedłużenie okresu wegetacji roślin.

W większości w Europie okresem wegetacji roślin nazywa się "średnią liczbę dni w roku przy średniej temperaturze dobowej wynoszącej co najmniej 5-6°C". Oznacza to, że okres rozpoczyna się, kiedy w ciągu 5 dni temperatura wynosi ponad 5°C. Kończy się zaś po kolejnych 5 dniach z temperaturą poniżej 5°C. Okres wegetacji przypada w Europie od kwietnia do października. Na południu Europy okres wegetacji jest wydłużony, a na północy znacznie skrócony.

European Environment Agency podaje, że zmiany wegetacji roślin są najbardziej widoczne na wschodzie i północy naszego kontynentu.

Mniejsze zmiany widoczne są wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego. 

Jednak termiczny okres wegetacji upraw w Europie wydłużył się średnio o ponad 10 dni (od 1992 r.)

Eksperci przewidują, że wydłużanie sezonu wegetacyjnego będzie mieć miejsce w większej części Europy. Wiosna zaczyna się wcześniej, a jesienne przemiany roślin zdarzają się coraz później. Oznacza to, że ocieplenie klimatu będzie skutkować wcześniejszym rozpoczynaniem okresu wegetacji.

Cieplej

Już teraz wiadomo, że największy (absolutny) wzrost sum temepratur będzie odczuwalny i widoczny na południu Europy. Rolnicy będą mogli uprawiać owoce nawet przez cały rok. Uprawy Węgrów, Polaków, Czechów i Bułgarów też będą większe zwłaszcza w przypadku zbóż, kukurydzy, buraków i nasion oleistych.

Jednak eksperci informują, że zmiany względne już teraz są większe na północy.

Wyższe i dłużej utrzymujące się temepratury powodują wzrost upraw coraz dalej na północ. Dzięki temu Szwedzi mogą produkować coraz więcej win. 

Z powodu wydłużenia okresu wegetacji roślin, na danych terenach pojawiać się będą nowe gatunki, które nie mogły dotychczas na nich występować. Z tego samego powodu w miejscach z dotychczas zbyt niską temepraturą, zaczną rozprzestrzeniać się też "niechciane" gatunki; chwasty i szkodniki. W związku ze zmianami klimatycznymi wzrośnie ryzyko występowania chorób zakaźnych.

W ostatnich latach wzrasta ilość ekstremalnych zdarzeń pogodowych i ich tragicznych skutków. Niektóre obszary cierpią w związku z tym przez utratę większości upraw, ograniczony dostęp do wody, powodzie, czy zniszczenie całego dobytku.

"Średnia globalna temperatura powietrza w 2022 r. wyniosła 1,15 st. Celsjusza powyżej poziomu sprzed epoki przemysłowej" - podsmumowuje poprzedni rok IMGW.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | zmiany klimatu | polskie rolnictwo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy