Nie tylko ogórki i kapusta. 5 warzyw idealnych na kiszonki

Sezon na smaczne i zdrowe kiszonki zbliża się wielkimi krokami, a ogórki kiszone i kapusta to niejedyne składniki, z których warto przygotować domowe przetwory. Zdradzamy, jakie warzywa można kisić w słoikach i wyjaśniamy, dlaczego warto się na to zdecydować. Przedstawiamy cenne właściwości kiszonych warzyw i podpowiadamy, jak przyrządzić je tak, aby w pełni wykorzystać ich potencjał kulinarny.

Ogórki kiszone to tylko jedne z wielu warzyw, które można kisić
Ogórki kiszone to tylko jedne z wielu warzyw, które można kisić pixabay.com

Kiszone warzywa są wykorzystywane w polskiej kuchni z uwagi na smak i cenne właściwości, które zostały zresztą potwierdzone licznymi badaniami naukowymi. Przykładowo, naukowcy z Uniwersytetu Stanforda udowodnili, że już po 10 dniach diety wzbogaconej o kiszonki dochodzi do pozytywnych zmian w ludzkim mikrobiomie

  • Sezon na kiszonki rusza lada chwila, dlatego przypominamy najważniejsze powody, dla których warto po nie sięgać i podpowiadamy, jak kisić warzywa we własnym domu. 
  • Przypominamy, jakie warzywa można kisić, ponieważ okazuje się, że nie tylko kapusta i ogórki kiszone smakują wybornie po zakonserwowaniu w słoiku.  
  • Podpowiadamy również, gdzie w serwisie Smaker.pl znajdziecie najlepsze przepisy na kiszonki.

Jakie witaminy są w kiszonkach?

Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda twierdzą, że po spożyciu kiszonych warzyw nie tylko wzmacnia się nasza odporność, ale dochodzi również do redukcji stężenia prozapalnych białek, w tym przede wszystkim interleukiny-6, którą wiąże się z cukrzycą typu 2, chronicznym stresem i reumatoidalnym zapaleniem stawów. Specjaliści uważają ponadto, że kiszonki mogą wspomagać walkę z otyłością oraz zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia. 

Naukowcy nie mają żadnych wątpliwości co do tego, że kiszonki są zdrowepixabay.com

Na tym jednak nie koniec zalet spożywania kiszonych warzyw, gdyż od dawna wiadomo, że tego typu przetwory wpływają pozytywnie na pracę jelit i trawienie, obfitują w cenne witaminy i minerały, wśród których wymienić można m.in.:

  • witaminę C,
  • witaminę A,
  • witaminę E
  • witaminę K
  • witaminy z grupy B
  • żelazo
  • potas
  • wapń
  • magnez
  • cynk

Jak kisić warzywa tak, aby były smaczne i zdrowe?

Posiadanie wiedzy, jak kisić warzywa w poprawny sposób ma ogromne znaczenie. Nieprawidłowo zakonserwowane produkty będą niezdatne do spożycia lub pozbawione wartości odżywczych, a wtedy cała nasza praca pójdzie na marne. Oto, o czym warto pamiętać, robiąc kiszonki.

  • Latem warto wykorzystać do kiszenia warzywa prosto z ogródka. Jarzyny przepełnione pestycydami nie są najlepszym wyborem.
  • Naczynie, w którym kisimy, powinno być szklane, ceramiczne, albo kamionkowe. 
  • Produkty trzeba umieścić w naczyniu i zalać wodą z solą.
  • Optymalna temperatura dla początkowej fazy fermentacji wynosi od 20 do 25 stopni Celsjusza. Przy niższej, fermentacja będzie zachodzić wolno. Przy wyższej - szybko. 
Tradycyjnie ogórki kisiło się w ceramicznych naczyniach. Dziś jednak najczęściej wykorzystujemy do tego celu szklane słoiki pixabay.com
  • Do kiszenia warto wykorzystać wodę źródlaną, ponieważ, w przeciwieństwie do tej z kraju, nie zawiera chloru. Naczynie powinno być ceramiczne, szklane lub kamionkowe, a jarzyny pozbawione nadmiaru pestycydów.
  • Warto zadbać o dodatki takie jak czosnek, pieprz, gorczyca, chrzan czy liść laurowy. 
  • Należy pilnować, aby kiszone warzywa nie wypływały na wierzch, tylko przez cały czas pozostawały pod powierzchnią zalewy. W przeciwnym razie mogą się zepsuć. 
  • Kiszone warzywa są zdatne do spożycia już po kilku tygodniach. Można je jednak przechowywać nawet do roku, o ile zostaną odpowiednio zapasteryzowane. 

Jakie warzywa można kisić? Kiszona papryka - słodki przysmak pozytywnie wpływa na jelita

Kiszona papryka ma obłędny, lekko słodkawy smak, o ile nie przesadzimy z czasem kiszenia. W przeciwnym razie niestety może rozmięknąć. Do przetworów śmiało można wykorzystywać zarówno żółte, jak i czerwone warzywa, a woda po kiszonej papryce prozdrowotnie działa na jelita. Fani ostrzejszych nut smakowych do kiszonych warzyw powinni dodać papryczki chili. 

Przepis na kiszoną paprykę znajdziesz w serwisie Smaker.

Jakie warzywa można kisić? Kiszony kalafior - jest smaczny i pasuje do wielu dań

Kiszony kalafior nie jest popularną kiszonką, a szkoda, bo jest naprawdę smaczny i stanowi świetny dodatek do sałatek oraz kanapek. Jest chrupiący, a jednocześnie subtelny, co czyni go niezwykle charakterystycznym przysmakiem. Możemy dodać do niego czosnek, dzięki czemu będzie bardziej aromatyczny. Jeśli natomiast przygotujemy kiszone warzywa z rzodkiewką, kiszone kalafiory nabiorą różowego zabarwienia. 

Przepis na kiszone kalafiory znajdziesz w serwisie Smaker.

Jakie warzywa można kisić? Kiszona rzodkiewka - idealna dla fanów ostrych smaków

W zależności od preferencji, rzodkiewka może być kiszona w całości, albo w plasterkach. To lekkie, chrupiące warzywo, które warto jeść prosto ze słoika lub jako dodatek do kanapek. Kiszona rzodkiewka odmieni tradycyjne sałatki, sprawiając, że staną się nieco ostrzejsze. Bez obaw można dodawać do niej czosnek, chrzan, a nawet liście dębu. Interesujący efekt przyniesie nam natomiast kiszenie jej z porzeczką lub maliną. 

Każdy, kto nigdy nie próbował kiszonej rzodkiewki, powinien jak najszybciej nadrobić zaległości pixabay.com

Przepis na kiszoną rzodkiewkę znajdziesz w serwisie Smaker

Jakie warzywa można kisić? Kiszona marchewka - dzięki niej poczujesz smak lata

Kiszona marchewka to sposób na to, jak zatrzymać lato na dłużej. Pomarańczowe warzywa w słoiku na myśl od przywodzą nam piękną, słoneczną pogodę nawet pomimo niesprzyjającej aury. Kiszonymi warzywami można delektować się o każdej porze roku. Marchew w tej wersji jest bardzo zdrowa i ma delikatny, lekko słodkawy smak. Można łączyć ją również z innymi warzywami np. z ogórkiem kiszonym.  

Przepis na kiszoną marchewkę znajdziesz w serwisie Smaker

Jakie warzywa można kisić? Kiszona dynia - istny rarytas wśród kiszonek

Nie wszyscy przepadają za smakiem kiszonej dyni. My jednak uważamy, że warto spróbować jej przynajmniej raz w życiu. Kiszonka ma słodko-kwaśny smak i może być traktowana zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do makaronów czy sałatek warzywnych. Kiszoną dynię warto wkładać do słoika razem z goździkami, cynamonem czy imbirem. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej aromatyczna. 

Przepis na kiszoną dynię znajdziesz w serwisie Smaker

Zobacz także: 

MrówkolewPolsat News
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas