Od trzonka do korzonka, czyli jak gotować w sposób przyjazny dla środowiska

Śmieci jednego człowieka mogą być skarbem dla innego - to opinia Dana Barbera, jednego z najlepszych amerykańskich szefów kuchni, który burgerami z pulpy po wyciśnięciu soku, czy chipsami z obierek warzyw karmi gwiazdy.

article cover
123RF/PICSEL
partner merytoryczny
banner programu czyste powietrze

1,3 mld wyprodukowanego na świecie jedzenia trafia co roku do śmietnika. Marnujemy co drugie jabłko i co trzecią rybę.

W Polsce wyrzucamy jedzenie o wartości 9 mln zł rocznie! Oszczędzanie i wykorzystywanie całego potencjału produktu to nie fanaberia, a konieczność.

Jedzeniowe odpadki nadają się do kreatywnego wykorzystania. Końcówki warzyw można zbierać w zamrażarce i gdy pudełko się zapełni ugotować bulion. Ze skórek cytrusów można zrobić domowe środki czystości, z innych soki lub nawóz do kwiatów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas