Źle używamy zmywarek do naczyń. Błąd, który kosztuje dużo pieniędzy
Przez nieodpowiednie używanie zmywarek do naczyń marnujemy dziesiątki litrów wody i prąd, co przekłada się na wyższe rachunki. Potwierdzają to badania przeprowadzone niedawno w Wlk. Brytanii. Przykładanie większej uwagi do korzystania ze sprzętów gospodarstwa domowego pozwoliłoby zaoszczędzić nawet kilkaset złotych rocznie - wyliczają eksperci.
Badanie przeprowadzone w Wlk. Brytanii wykazało, że 62 proc. osób korzystających ze zmywarek do naczyń popełnia ten sam błąd. Chodzi o niepotrzebne płukanie m.in. sztućców i talerzy pod bieżącą wodą przed załadowaniem ich do zmywarki.
Niepotrzebnie płuczemy naczynia przed włożeniem do zmywarki
Wyliczono, że w całej Wlk. Brytanii generuje to straty na poziomie niemal 200 mln funtów (ok. 1 mld zł) rocznie i w ten sposób co roku marnuje się 29 mld litrów wody.
Najczęstszymi powodami, które są podawane jako uzasadnienie przemywania naczyń przed włożeniem ich do zmywarki są: obawa przed zatkaniem urządzenia, powstrzymanie brzydkich zapachów i przyzwyczajenie. Wiele osób przyznaje także, że nigdy nie korzystało z trybu "eco" w zmywarkach. Jest to ok. 60 proc. gospodarstw domowych.
Na dodatek w badaniu przeprowadzonym przez operatora energii Utilita wyszło na jaw, że ponad 40 proc. osób najpierw myje talerze, kubki, szklanki i sztućce w zlewie niemal do czysta, a potem jeszcze dodatkowo myje je w zmywarce.
Szacuje się, że takie niepotrzebne "podwójne zmywanie" kosztuje gospodarstwo domowe ok. 60 zł rocznie w przypadku używania zimnej wody do płukania naczyń przed włożeniem do zmywarki i aż 200 zł gdy używamy do tego wody ciepłej. Z kolei mycie naczyń w zmywarce w trybie "eco" pomogłoby zaoszczędzić rocznie ok. 180 zł.
Wyliczono, że płukanie naczyń w zlewie przed włożeniem ich do zmywarki zużywa rocznie dodatkowo w jednym gospodarstwie domowym ponad 4,5 tys. litrów czystej wody z kranu.
Co zrobić, żeby nie trzeba było płukać naczyń przed zmywarką?
Jak zatem odpowiednio korzystać ze zmywarki? Płukanie naczyń przed włożeniem ich do urządzenia nie jest konieczne. Praktycznie wszystkie zmywarki zaczynają pracę właśnie od wstępnego płukania naczyń, aby pozbyć się zalegających na nich resztek jedzenia. Dopiero później następuje właściwe mycie z użyciem detergentu (tabletki) i ew. nabłyszczanie.
Jeśli przed włożeniem do zmywarki płuczemy naczynia pod bieżącą wodą, bo obawiamy się, że zalegające na talerzach, szklankach i sztućcach odpadki będą generować brzydki zapach, to również jest na to sposób. Resztki jedzenia można po prostu zgarnąć z naczyń do śmietnika przed włożeniem ich do urządzenia.
Taki zabieg sprawi, że pozbędziemy się najbardziej śmierdzących odpadków i nie będzie ryzyka, że zatkają one zmywarkę, przenosząc brzydki zapach na naczynia podczas kolejnych cykli mycia.
Warto pamiętać także o tym, że zmywanie naczyń w zmywarce z reguły zużywa mniej wody niż mycie ich pod bieżącą wodą. Urządzenie potrzebuje średnio ok. 13 litrów wody podczas gdy umycie takiej samej liczby naczyń w zlewie wymaga nawet 100 litrów.
Niektóre zmywarki mogą jednak, w zależności od trybu, potrzebować nawet 400 litrów wody. Dlatego ważne jest, aby optymalizować jej zużycie, np. poprzez włączanie trybu "eco".