Kiedy wykonywać pikowanie pomidorów? Instrukcja krok po kroku jak to zrobić
Oprac.: Karolina Słodkiewicz
Pikowanie pomidorów polega na rozdzieleniu posianych na rozsadę siewek warzywa. Zabieg zapewni im odpowiednie warunki do dalszego rozwoju, co pozwoli na kontynuowanie uprawy. Ważne jest jednak, aby zabieg został przeprowadzony w odpowiednim terminie i w odpowiedni sposób. Kiedy pikować pomidory? Wyjaśniamy, jak zrobić to krok po kroku.
Spis treści:
Kiedy pikować pomidory?
Pomidory należy pikować około dwa lub trzy tygodnie po posianiu ich na rozsadę. Przez ten czas rośliny wytworzą liście właściwe. Jeśli zbyt wcześnie lub zbyt późno przeprowadzimy zabieg, sadzonki wyciągną się na łodygach. Dodatkowo w szybszym terminie występuje większe ryzyko uszkodzenia jeszcze słabo rozwiniętych korzeni.
Do wyboru najodpowiedniejszego terminu warto zwrócić uwagę na ilość liści siewek. Jeśli sadzonka pomidora ma wytworzone już dwa lub trzy liście właściwe, to jest ona gotowa do przeprowadzenia pikowania.
Jaka ziemia do pikowanych pomidorów?
Do pikowania pomidorów należy użyć gleby lekkiej i dobrze przepuszczalnej. Podłoże musi być dobrze wilgotne, ale nie przelane czy błotniste. Odczyn powinien być obojętny, wahający się w granicach między 6, a 7 pH.
Sprawdzi się więc odkwaszony torf ogrodniczy bez nawozu. Dobrym wyborem będzie też ziemia uniwersalna wymieszana z kompostem.
Najważniejsze, aby ziemia do pikowania pomidorów nie była zasilana w nawóz. Wysoka dawka składników odżywczych mogłaby wywołać porażenie młodych sadzonek. Tym samym przyszłe uprawy zostałyby zniszczone.
Jak pikować pomidory? Krok po kroku
Przed rozpoczęciem pikowania pomidorów należy przygotować doniczki. Każdą z nich trzeba wypełnić wcześniej zakupionym lub samodzielnie zmieszanym podłożem. Pamiętajmy, aby było ono odpowiednio przystosowane do potrzeb pomidorów.
Każdą z siewek ostrożnie wyjmujemy ze wspólnego pojemnika za pomocą łopatki lub pikownika. Następnie staramy się je delikatnie porozdzielać. W tym celu łapiemy nie za ich łodygi, a za liście i zaczynamy rozdzielać młode korzenie, uważając, aby ich nie uszkodzić.
Z porozdzielanych siewek pomidora zaczynamy wybierać jedynie najzdrowiej i najsilniej wyglądające okazy. Będą one miały o wiele większe szanse na prawidłowy rozwój i obfite plonowanie od słabych, niewyrośniętych sadzonek.
W podłożu każdej z doniczek wykonujemy otwory na grubość palca. Siewki pomidora umieszczamy pionowo, na takiej głębokości, aby ponad powierzchnię wystawały jedynie liście. Zwróćmy szczególną uwagę na to, aby korzenie nie zawinęły się do góry. Muszą być one pionowo skierowane do dołu.
Pozostałe miejsce po pikowaniu lekko przysypujemy ziemią oraz delikatnie ugniatamy. Sadzonki pomidora podlewamy wodą w temperaturze pokojowej. Nie moczymy przy tym liści.
Jak pielęgnować pomidory po pikowaniu?
Pikowane pomidory powinny stać w miejscu z równomiernym dostępem do światła słonecznego. W ciągu dnia należy je obracać, aby wszystkie liście na pewno miały styczność ze słońcem. Tym samym stanowisko powinno być ono ciepłe, a temperatura powinna się wahać między 18, a 26 st. Celsjusza.
Sadzonki pomidora po pikowaniu należy podlewać co około 2 dni. Ważne jest, aby ich podłoże było stale wilgotne. Zaleca się używać niewielkich ilości wody, aby nie przelać podłoża.
Po około tygodniu można też rozpocząć nawożenie pikowanych pomidorów. Sprawdzą się do tego preparaty bogate w składniki odżywcze takie jak: azot, fosfor i potas. Taka mieszanka wesprze rozwój liści i pędów. Pozytywnie wpłynie też na rozwój korzeni i przyszłe owocowanie.