Jak oczyścić grzyby do suszenia albo marynowania? Oto najlepsze sposoby
Wrzesień oznacza wysyp grzybów w lasach, czego dowodem są zdjęcia koszy pełnych leśnych okazów. Taki widok to powód do dumy, ale też spore wyzwanie związane z ich czyszczeniem. Jak prawidłowo oczyścić grzyby? Oto sprawdzone sposoby na pozbycie się robaków, niechcianej ściółki i piasku.
- Sposób czyszczenia grzybów zależy od tego, co planujemy z nimi zrobić.
- Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej - suszenia i mrożenia. To fundamentalna zasada, o której powinien pamiętać każdy początkujący grzybiarz.
- Niezależnie od gatunku grzybów, przed mrożeniem i suszeniem, nie powinno się myć ich w wodzie, a już na pewno pozwolić im na pływanie w wypełnionej wodą misce.
Spis treści:
Jak oczyścić grzyby do suszenia?
Suszenie grzybów jest najlepszych sposobem przechowywania tych leśnych przysmaków. Prawidłowo wysuszone grzyby pod względem wartości odżywczych są bardziej cenne niż grzyby marynowane, solone czy gotowane.
Grzyby do suszenia zbiera się tylko w suchy dzień. Przed włożeniem do koszyka odcina się brudny koniec trzonu i czyści grzyby z mchu i zanieczyszczeń. Do suszenia trzeba wybrać tylko nie nasiąkłe wodą, mocne i giętkie grzyby bez większych uszkodzeń.
Grzybów do suszenia nie powinno moczyć się w wodzie. Inaczej stracą kolor, aromat i jakość. Wielu doświadczonych grzybiarzy nie zaleca nawet lekkiego spłukiwania grzybów pod bieżącą wodą. Ich budowa przypomina swego rodzaju gąbkę. Podczas długotrwałego zanurzenia grzyby chłoną wodą i nabierają wilgoci, której należy się pozbyć w trakcie suszenia.
Przed suszeniem grzyby należy oczyścić ściółki leśnej za pomocą lekko wilgotnej gąbki lub ścierki. Z kolei piasek można usunąć pędzelkiem lub miękką szczoteczką. Poszczególne części grzyba należy delikatnie szczotkować, by ich nie uszkodzić, a w razie potrzeby płukać szczotkę i powtarzać czynność, aż do uzyskania zadowalającego efektu.
Jak oczyścić grzyby do marynowania?
Przygotowując grzyby do marynowania, można je wypłukać pod bieżącą wodą, a trudniejsze zabrudzenia zeskrobać nożykiem, a następnie przetrzeć grzyby wilgotna ściereczką. Przed marynowaniem od razu trzeba odrzucić grzyby stare, przejrzałe, miękkie lub pomarszczone, pokryte śluzem, błotem, pogryzione przez owady i larwy.
W trakcie oczyszczania grzybów do marynowania szczególną uwagę należy zwrócić na dolną stronę kapeluszy, ponieważ rurki i blaszki owocników są bogate w związki przyswajalne dla bakterii.
Jak oczyścić grzyby do mrożenia?
Do zamrożenia nadają się praktycznie wszystkie gatunki grzybów jadalnych. Kwestią najważniejszą jest ich świeżość. Najlepiej wybierać takie, które mają bardzo przyjemny grzybowy zapach, dzięki któremu nadadzą waszym potrawom jeszcze więcej aromatu.
Decydując się na mrożenie grzybów, trzeba pamiętać, by wcześniej ich nie moczyć, gdyż mogą stać się rozmokłe. Dlatego czyszczenie grzybów do mrożenia jest tak czasochłonne. Należy dokładnie zetrzeć wszystkie zabrudzenia z każdego grzyba. W tej sytuacji przyda się szczoteczka do czyszczenia grzybów, pędzelek lub wilgotna szmatka.
Gatunki grzybów, które najlepiej nadają się do mrożenia na surowo to maślaki, koźlaki, borowiki lub smardze jadalne.