Farbowanie jajek na Wielkanoc. Naturalne sposoby prosto z kuchni

Anna Czowalla

Naturalne barwienie jajek wraca do łask. Ugotuj je w winie, kurkumie lub hibiskusie.
Naturalne barwienie jajek wraca do łask. Ugotuj je w winie, kurkumie lub hibiskusie.123RF/PICSEL
  • Pisanki to symbol życia i odrodzenia, a ich naturalne barwienie cieszy się rosnącą popularnością.
  • Do barwienia najlepiej nadają się jajka o jasnych skorupkach, które lepiej oddają intensywność naturalnych barw.
  • Ocet działa jako utrwalacz kolorów, rozpuszczając powierzchnię skorupki dla lepszego wchłaniania barwników.
  • Więcej ważnych informacji znajdziesz na stronie głównej Interii

Jak przygotować jajka do barwienia?

  • Czyszczenie jajek przed barwieniem
  • Gotowanie jajek

Naturalne barwniki do jajek

  • Barwienie jajek burakami
Jeśli chcesz uzyskać intensywny czerwony kolor, gotuj jajka w winie lub w burakach.
Jeśli chcesz uzyskać intensywny czerwony kolor, gotuj jajka w winie lub w burakach.123RF/PICSEL
Barwienie jajek hibiskusem
Farbowanie jajek cebulą
Farbowanie jajek czerwoną kapustą.
Niebieskie i turkusowe odcienie
Barwienie jajek pietruszką i szpinakiem.
Subtelne zielone odcienie
Farbowanie jajek kurkumą i papryką w proszku.
Żółte i pomarańczowe tony
Farbowanie jajek herbatą. Subtelne odcienie beżu i brązu
Barwienie jajek w ryżu. Plamkowany efekt

Zobacz również:

    Barwienie jajek żytem. Matowe, subtelne odcienie

    Rola octu w barwieniu jajek

    Jak przygotować jajka po barwieniu?

    Zobacz również:

    Szopy dotarły pod Warszawę. Przywędrowały do Polski z NiemiecPolsat NewsPolsat News