Dobry i zły plastik
Rocznie na świecie produkuje się 350 mln ton plastiku. Prawie 80 proc. nie nadaje się do ponownego przetworzenia.
W Polsce jedna trzecia z 3,5 mln ton wytwarzanych rocznie tworzyw sztucznych wykorzystywana jest do produkcji opakowań.
Alternatywą dla plastiku ze sztucznych polimerów jest bioplastik produkowany z surowców roślinnych: skrobi kukurydzianej, pestek awokado czy trzciny cukrowej. Wytwarza się z niego opakowania na żywność czy np. szczoteczki do zębów.
Na polskim rynku mamy dwa rodzaje bioplastiku: trwały oraz biodegradowalny.
Trwały ze znakiem PLA 1 nie ulega rozkładowi, za to można odzyskać go w procesie recyklingu. W polskich sortowniach odzyskuje się jednak jedynie bioplastik przeznaczony do żywności. Opakowania po kosmetykach i chemii, mimo informacji z etykiety o recyklingu, zwykle trafiają do spalarni.