Co zrobić z dyni? Pomysły, porady, przepisy na wyborne dania

Dynia to zdecydowanie jesienna roślina. Obecnie znajdziemy wiele odmian, a z każdej z nich można przygotować wiele wspaniałych potraw.

Możemy ją wykorzystać na kilka różnych sposobów
Możemy ją wykorzystać na kilka różnych sposobów123RF/PICSEL

Co zrobić z dyni?

Z miąższu i nasion jesteśmy w stanie przygotować pyszne jedzenie. Pestki można wysuszyć, uprażyć i dodawać na przykład do różnych deserów. Z kolei z miąższu możemy przygotować między innymi zupę czy ciasto.

Dynia to wspaniała ozdoba domu i mieszkania, która kojarzy się z jesienią. Jeszcze 31 października wykorzystywana jest do dekoracji na Halloween. Co jednak zrobić z nią później? Byle nie wyrzucać - w końcu to marnotrawstwo żywności. Jak przekazuje Instytut Ochrony Środowiska - Państwowy Instytut Badawczy, w samej tylko Wielkiej Brytanii podczas Halloween marnowanych jest około 8 milionów dyń. Istnieją rodzaje dyni, które nie nadają się do jedzenia - to dynie pastewne i ozdobne.

Nie wszyscy wiedzą, że dynie są pyszną przekąską dla wielu zwierząt - w tym saren czy jeleni. Pestki dyni nadają się też dla ptaków i wiewiórek. 

Pamiętajmy jednak, aby we wszystkim zachować rozwagę, gdyż "las to nie kompostownik". Lasy Państwowe radzą więc, by w pierwszej kolejności podzielić się z ludźmi potrzebującymi. Dynia jest bowiem w lesie gatunkiem obcym i nie powinniśmy przyzwyczajać zwierząt do tego, że mogą ją tam znaleźć. Dotyczy to zresztą i innych rzeczy - jak choćby liści z ogródka. Nie wolno więc po prostu wyrzucać dyń do lasu. Niekontrolowane dokarmianie zachęci tylko zwierzęta do zbliżania się do ludzkich osad, co może dla nich stanowić zagrożenie.

Rozgrzewająca zupa z dyni

Rozgrzewająca zupa z dyni to doskonały pomysł na jesienny obiad123RF/PICSEL

Jak wykorzystać dynie w kuchni? Zupa z dyni w formie kremu idealnie pasuje do jesiennej atmosfery. Doskonale rozgrzewa i jest niezwykle pożywna. Do jej przygotowania wykorzystujemy nie tylko dynię, ale też marchewki, ziemniaka, czosnek oraz imbir. Przyprawiamy zupę odrobiną curry, sokiem z limonki i solą. Będziemy potrzebować również oliwy, szklanki wody, szklanki białego wytrawnego wina i szklanki mleczka kokosowego. Dzięki wymienionym składnikom powstanie wyborna zupa z dyni - według przepisu Ewy Wachowicz.

Jakiej dyni użyć? Najlepiej Hokkaido. Dynia Hokkaido ma niewielkie rozmiary, pomarańczowo-czerwony miąższ i w smaku jest słodkawa. Do tego dochodzi niska kaloryczność oraz wiele cennych składników zdrowotnych. Można z niej szybko i sprawnie przygotować dekorację na Halloween, a później równie prędko przygotować wyśmienitą zupę-krem.

Przygotowanie zupy rozpoczynamy od umycia dyni, usunięcia gniazd nasiennych i podzielenia jej na mniejsze kawałki. Następnie doprawiamy kawałki dyni solą i czosnkiem, polewamy oliwą i podpiekamy przez około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Następnie obieramy ziemniaka i marchewki, kroimy je na mniejsze kawałki i gotujemy na wolnym ogniu.

Po upieczeniu dynię obieramy ze skórki i razem z czosnkiem przerzucamy do garnka, w którym gotują się warzywa. Dolewamy do garnka wino oraz starty imbir, a następnie gotujemy wszystko do miękkości. Po ugotowaniu musimy zmiksować warzywa i dodać do nich pozostałe składniki. Wszystko razem mieszamy i już możemy nakładać na talerze. Zupa-krem z dyni według przepisu Ewy Wachowicz na pewno przypadnie do gustu wszystkim. Więcej na ten temat zainteresowani mogą przeczytać w serwisie Smaker.pl.

Fenomenalne ciasto z dyni

Ciasto z dyni to pyszny, jesienny deser, który posmakuje każdemu123RF/PICSEL

Co można zrobić z dyni? Dobrym pomysłem jest dyniowe ciasto! Do jego wykonania można wykorzystać przygotowane wcześniej purée z dyni (mus). Niecałą szklankę musu mieszamy w rondelku z cukrem, podgrzewając na roztopionym maśle. Oddzielamy żółtka od białek. Kiedy całość wystygnie, dodajemy do masy żółtka, a następnie mieszamy. Z białek zaś ubijamy pianę.

Do piany z białek dosypujemy ostrożnie mąkę, stale, delikatnie mieszając. Tak przygotowane ciasto należy przełożyć do docelowej formy (na przykład do tortownicy), a następnie piec przez godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Gotowe ciasto możemy udekorować dodatkowo pestkami dyni.

Dla nadania ciastu jeszcze bardziej interesującego posmaku możemy dodać do masy łyżeczkę cynamonu, szczyptę gałki muszkatołowej czy imbiru. Interesujące propozycje na placek z dyni fani jesiennych wypieków znajdą w serwisie Smaker.pl.

Wyborne placki z dyni

Przygotowanie placków z dyni nie jest szczególnie trudne. Szykujemy je podobnie jak placki ziemniaczane123RF/PICSEL

Dynie nadają się doskonale do wykonania z nich placków - podobnych do placków ziemniaczanych. W dodatku nie jest to wcale szczególnie trudne. Wszystko wykonujemy w taki sam sposób jak w przypadku placków ziemniaczanych.

Dynie należy zetrzeć na tarce, a następnie dodać do nich jajko i szklankę mąki. Dokładne proporcje uzależnione są od tego, jak wielką dynię wykorzystaliśmy. Do smaku doprawiamy mieszankę solą i pieprzem. Możemy też dodać szczyptę gałki muszkatołowej, by placki z dyni zyskały jeszcze lepszy smak. Trzeba je usmażyć na rozgrzanym oleju. Na pewno wszystkim posmakują! Dyniowe placki warto podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Takie zestawienie wydobędzie z nich jeszcze więcej smaku!

Babeczki z dyni

Dyniowe babeczki będą hitem każdego jesiennego przyjęcia123RF/PICSEL

Babeczki dyniowe będą wyborną, jesienną przekąską. Dyniowe muffinki można posypać orzechami, migdałami czy prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Orzechy (na przykład włoskie) można również posiekać i dodać do masy przed wypiekiem. Ciekawym dodatkiem do nich będzie też odrobina cynamonu.

Do przygotowania babeczek będziemy potrzebować startego na tarce miąższu z dyni. Dodajemy do niego mąkę pszenną, cukier, jajka, proszek do pieczenia i olej. Jeśli uzyskamy 0,5 kg miąższu, będziemy potrzebowali 300 g mąki pszennej, 3 jajka, 1 łyżkę proszku do pieczenia, a także około 140 ml oleju. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, napełniamy nimi foremki, a następnie pieczemy w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez około 20 minut.

Wyśmienity mus z dyni

Mus z dyni będzie świetnym dodatkiem do deserów i naleśników123RF/PICSEL

Co zrobić z dynią? Mus z dyni to wyborny, jesienny przysmak, którym na pewno wszyscy będą się zachwycać. Można go zjeść od razu po przygotowaniu, ale nadaje się też do słoików. Będzie fantastycznym dodatkiem do ciasta czy różnego rodzaju deserów - na przykład galaretek lub lodów. Można też wykorzystać go do przygotowania obiadu - jako wkład do naleśników.

Mus z dyni bardzo łatwo przygotować. Po obraniu dyni i usunięciu z niej pestek kroimy ją na mniejsze kawałki i gotujemy ze szklanką wody. Dodajemy też cukier (1/4 kg na 1 kg dyni) i szczyptę imbiru. By smak był ciekawszy, możemy również wycisnąć sok z 1 pomarańczy i dodać do mieszanki.

Gdy dynia się rozgotuje, masę dodatkowo miksujemy na gładko i albo jemy po przygotowaniu, albo zamykamy w słoikach. W tym drugim przypadku trzeba je szczelnie zakręcić, a następnie poddać procesowi pasteryzacji.

Dynię po Halloween można wykorzystać w kuchni123RF/PICSEL

Co zrobić z dyni po Halloween 2022? Jak widać, dynię można wykorzystać do przygotowania wielu interesujących przysmaków. Nie wyrzucajmy jej, tylko zróbmy z niej wyborny mus, placki dyniowe czy zupę-krem.

Zobacz też:

"Wydarzenia": Do poznańskiego zoo trafiły dzikie zwierzęta z UkrainyPolsat NewsPolsat News
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas