Trzy tony owoców i warzyw zebrano na warszawskich targowiskach. Trafią do potrzebujących

Stolica przeprowadziła pilotażowy projekt zbiórek warzyw i owoców, których nie sprzedano na miejskich targowiskach. Udało się ich zebrać niemal 3 tony - informuje warszawski ratusz.

W Polsce co roku marnuje się około 5 mln ton żywności
W Polsce co roku marnuje się około 5 mln ton żywności123RF/PICSEL

W projekcie, który prowadzono w sierpniu i wrześniu, uczestniczyły trzy miejskie targowiska: Wolumen, Hale Mirowskie i Targowisko Bemowo. Stołeczny ratusz poinformował, że na Wolumenie zebrano prawie 2 tony warzyw i owoców, na Halach Mirowskich około 500 kg oraz 240 kg na bemowskim targowisku, na którym zbiórka trwała jedynie dwa dni. Łącznie przed zmarnowaniem uratowano niemal trzy tony żywności.

"Ze względu na końcówkę lata padły rekordy, jeśli chodzi o zbiór, np. pomidorów, bo jednego dnia udało się ich uratować aż 78 kg, a innego - prawie 80 kg śliwek. Poza tym sprzedawcy na rzecz potrzebujących przekazywali także ziemniaki, marchew, dynie, jabłka, pietruszki, cukinie, ogórki, a podczas jednej ze zbiórek nawet dwadzieścia pęków świeżego jarmużu" - poinformował ratusz.

Produkty były następnie segregowane i przekazywane organizacjom pomagającym potrzebującym, m.in. Stowarzyszeniu Otwarte Drzwi, Fundacji Radość, czy Centrum Pomocy Bliźniemu.

Ratusz zaznacza, że pilotaż projektu nie zakończyłby się takim sukcesem, gdyby nie chętni do współpracy i pomocy sprzedawcy z warszawskich targowisk. Przybywało ich z każdą zbiórką, a wolontariusze dzielili się wiedzą na temat przeprowadzanego pilotażu oraz problemu marnowania jedzenia. 

W Polsce rocznie marnuje się około 5 mln ton jedzenia.

Miasto planuje kontynuować ten projekt w 2022 r.

Zwierzostan: Jak wygląda życie na farmie przemysłowej?Polsat News
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas