Brązowe jajka znikną ze sklepowych półek? Powód jest zaskakujący
Już za kilka lat półki sklepowe z jajami diametralnie się zmienią - podają media w Niemczech. Według zagranicznych ekspertów tego typu jajka są po prostu lepsze. Zmiana koloru jaj dostępnych w sklepach ma być kwestią głównie pokoleniową - oceniają. Wyjaśniamy, od czego zależy ich kolor i które jajka są lepsze - białe czy brązowe.
Takie prognozy mogą dziwić, i to mocno. Jesteśmy przecież przyzwyczajeni do tego, że jajka w polskich sklepach mają różne kolory - od białych, przez beżowe, aż po lekko brązowe i delikatnie nakrapiane.
Za pięć lat ze sklepów znikną brązowe jajka
Jednak, według niemieckich ekspertów specjalizujących się w żywności, zmiana jest nieunikniona. Co więcej, dokona się w ciągu... kilku lat. Część osób, szczególnie ze starszego pokolenia, twierdzi, że brązowe jajka są bardziej wartościowe, ale to nieprawda. Za to te białe niosą za sobą wiele zalet dla hodowców.
Za pięć lat na półkach supermarketów nie będzie już brązowych jaj - przewiduje Henner Schönecke z Federalnego Stowarzyszenia Niemieckich Producentów Jaj na łamach "Bild". Powód jest zaskakujący. Chodzi o dobrostan kur i zrównoważony rozwój - zdradza ekspert.
W tym momencie warto na chwilę się zatrzymać i przypomnieć sobie, od czego tak naprawdę zależy kolor skorupki jaj. Odpowiedź jest prosta - jeśli kura ma ciemne pióra, jajko będzie brązowe. Jeśli jasne - zniesie jajo białe. Jest jeszcze jedna, kluczowa różnica. Brązowe kurczaki są większe niż białe.
Większe kury oznaczają nie tylko większe jajka, ale też choćby więcej paszy, którą trzeba wykarmić każdego ptaka. Są też mniej "wydajne" - w ciągu 100 tygodni znoszą ok. 50 jaj mniej niż ich mniejsi kuzyni.
Dlatego, zdaniem Hennera Schönecke, producenci jaj będą coraz częściej przechodzić na hodowlę wyłącznie białych kur. Jest to zwyczajniej bardziej opłacalne, a białe jajka są też łatwiejsze w czyszczeniu - to kolejna zaleta, o której wspomina Niemiec. A im mniejsza kura, tym więcej będzie miejsca w hodowli.
Które jaja są zdrowsze: brązowe czy białe?
Eksperci jednocześnie rozprawiają się z mitem o tym, że brązowe jaja są zdrowsze od tych białych. "Kolor skorupki nie ma nic wspólnego z jakością jaj: brązowe jajka nie są zdrowsze i nie smakują inaczej" - mówi w "Bild" Agnes Michel-Berger z Centralnego Związku Niemieckiego Przemysłu Drobiarskiego.
Warto pamiętać, że - bez względu na kolor skorupki - jajka są dobrym źródłem białka, tłuszczu, fosfolipidów, a także witamin z grup A, B, E, D i K.
Zobacz również:
Jeśli chcemy, aby spożywane przez nas jaja były jak najzdrowsze, uwagę powinniśmy zwrócić przede wszystkim na warunki życia kur, a nie kolor jaj. Najlepsze będą te z chowu ekologicznego i na wolnym wybiegu - bez różnicy, czy pochodzą od kur białych, czy brązowych.
Najnowsze dane mówią, że już jedna trzecia Polek i Polaków wybiera podczas zakupów spożywczych jajka, które nie pochodzą z chowu klatkowego. Kury w klatkach żyją w ogromny stłoczeniu, na powierzchni zbliżonej do kartki A4.
Aktywiści broniący praw zwierząt od lat apelują, aby w Unii Europejskiej całkowicie zakazać chowu klatkowego. Sieci Biedronka, Kaufland, Netto, Makro, Żabka czy Frisco wycofały już ze swoich sklepów jajka pochodzące od kur trzymanych w ciasnych klatkach.