Miliony kur w Polsce "do utylizacji". A wielkie fermy mają się dobrze

Kura na zielonej trawce to widok, jakiego nie uświadczymy w hodowli przemysłowej
Kura na zielonej trawce to widok, jakiego nie uświadczymy w hodowli przemysłowej123RF/PICSEL
Na fermach wirus rozprzestrzenia się wśród licznych osobników o obniżonej odporności. Mimo wieloletnich badań prowadzonych w branży nadal nie opracowano skutecznych szczepionek, które zapewniałyby ochronę zwierzętom.
Bartosz Zając, Stop Fermom Przemysłowym

Produkcja stale się zwiększa. Nie tylko kosztem zwierząt

Wirus grypy ptaków może zachowywać aktywność w sprzyjającym środowisku kurnika przez długi okres czasu - długo przeżywa w niskich temperaturach: w temperaturze +4°C ponad 2 miesiące, a w zamrożeniu wiele miesięcy, a nawet lat.123RF/PICSEL

Ceny jaj mają coś wspólnego z chowem klatkowym

W USA wciąż dominuje chów klatkowy123RF/PICSEL
Coraz więcej sieci handlowych rezygnuje z jaj od kur z chowu klatkowegoNewseria BiznesNewseria Biznes