Cukinia
Cukinia (Cucurbita pepo var. Giromontiina) jest powszechnie uprawiana na większości kontynentów. Kabaczek ma zastosowanie w kuchni i może być spożywany na surowo, po zamarynowaniu czy po obróbce termicznej. W zależności od wersji historii, za źródło pochodzenia cukinii uznaje się Włochy lub Amerykę Północną.
Cukinia - najważniejsze informacje
Jak wygląda cukinia?
Cukinia ma pędy płożące się, osiągające do 10 cm długości. Jej liście mogą mieć kształt okrągły lub sercowaty. Kabaczek ma pojedyncze, rozdzielnopłciowe kwiaty w żółtym odcieniu. Owoce tej rośliny to wydłużone jagody.
Popularne odmiany cukinii
Cukinia ze względu na smak i różnorodne zastosowanie jest chętnie uprawiana w przydomowych warzywniakach. Do popularnych odmian cukinii można zaliczyć:
- Astra Polska – wcześnie owocuje i wykazuje odporność na zakażenie mączniakiem rzekomym,
- Diamant – ma rozłożysty pokrój i ciemnozielone owoce o kształcie przypominającym maczugę,
- Lajkonik – jej owoce mają pomarańczowy miąższ.
Choć cukinia należy do roślin odpornych na infekcje, to może ją zaatakować mączniak prawdziwy powodowany przez grzyby Erysiphe cichoracearum i Sphaerotheca fuliginea. Niekontrolowane zakażenie powoduje jej obumarcie.
Antraknoza cukinii wywołuje porażenie pędów, kwiatów i owoców.
Na kabaczku chętnie żeruje też przędziorek chmielowiec, którego należy zwalczyć za pomocą odpowiednich preparatów.
Kiedy sadzić cukinię i jak ją uprawiać?
Kabaczki należy do roślin wysiewanych w maju. Ich uprawa jest niezwykle łatwa i można ją przeprowadzić w ogrodzie, szklarni czy nawet w donicach. Najlepiej cukinie wyrastają na nasłonecznionym stanowisku i w próchniczej glebie. Warto je posadzić w sąsiedztwie kukurydzy i fasoli, na metodę o nazwie „trzy siostry”.
Cukinia nadaje się do zbioru, gdy osiągnie 15 centymetrów długości.