Sprawiają problem wielu Polakom. 40 proc. wyrzuca je do złego pojemnika

Mimo że z roku na rok świadomość ekologiczna w Polsce rośnie, to nadal zdarza się, że nie wiemy jak segregować niektóre śmieci. Tak jest np. z kartonami po mleku i sokach. Zaledwie 59 proc. Polek i Polaków wie, do którego pojemnika trzeba je wyrzucać.

Gdzie wyrzucać kartony po mleku i soku? Dla ponad 40 proc. ankietowanych Polek i Polaków to nadal zagadka
Gdzie wyrzucać kartony po mleku i soku? Dla ponad 40 proc. ankietowanych Polek i Polaków to nadal zagadka123RF/PICSEL

Zaangażowanie Polaków na rzecz środowiska rośnie - wynika z badania przeprowadzonego we wrześniu 2023 r. przez firmę badawczą SW Research na zlecenie Fundacji ProKarton. Już 92 proc. respondentów segreguje odpady opakowaniowe.

Gdzie wyrzucać kartony po mleku i soku?

Niestety nie zaobserwowano dużej zmiany w poziomie wiedzy Polaków co do tego, do którego pojemnika wyrzucać kartony po mleku i sokach, czyli tzw. opakowania wielomateriałowe. Badania pokazują, że wie o tym 59 proc. ankietowanych, czyli zaledwie o jeden punkt procentowy więcej niż w 2022 r.

Karton po mleku, soku czy napoju roślinnym należy po opróżnieniu wyrzucić do pojemnika żółtego, przeznaczonego na metale, tworzywa sztuczne i odpady wielomateriałowe. Co ciekawe, właściwy pojemnik częściej wybierają osoby po 50 roku życia oraz mieszkańcy wsi.

Z czego zrobiony jest karton po mleku i soku?

Karton po mleku czy karton po soku zazwyczaj składa się z kilku warstw materiałów. Utrzymują one świeżość produktu i stanowią skuteczną ochronę przed szkodliwym działaniem różnych czynników zewnętrznych. Na karton składają się:

  • papier - to zewnętrzna warstwa, wykonana oczywiście z celulozy, która nadaje opakowaniu odpowiednią strukturę oraz ogólny kształt. Jest drukowana zewnętrznie przez specjalne drukarki. Papier odpowiada za większość (bo aż ¾) masy całego kartonu;

  • aluminium - w niektórych przypadkach, szczególnie w kartonach do mleka z długim terminem przydatności, od strony wewnętrznej znajduje się warstwa aluminium. Materiał ten stanowi barierę dla światła i powietrza, co pomaga przedłużyć czas przydatności do spożycia produktu. Ponadto zmniejsza również ryzyko wpływu promieni ultrafioletowych na właściwości biologiczne napoju. Ciekawostką jest jego minimalna grubość tej warstwy. Jest ona wielokrotnie cieńsza od ludzkiego włosa;

  • polietylen (PE) - to wewnętrzna warstwa, która chroni papier przed działaniem wilgoci. Jej zastosowanie gwarantuje brak ryzyka przenikania wody do wnętrza opakowania, jak i ograniczenie problemu ścierania się nadruków. Jednocześnie warstwa ta zwiększa bezpieczeństwo spożycia mleka bądź soku.

Warto podkreślić, że kartony wzmocnione aluminium da się przerobić w całości. Kluczem do sukcesu jest jednak ich wyrzucenie do prawidłowego kosza.

Niestety nadal dużo osób źle segreguje kartony, wyrzucając je do pojemników na odpady zmieszane. To duży błąd! Kartony wyrzucone do żółtego pojemnika mają dużo większą szansę na to, że trafią do recyklingu i wrócą na rynek w postaci cennych surowców, takich jak papier i metal.

Kartony po mleku i kartony po soku należy bezwzględnie wyrzucać do koszy na metale oraz tworzywa sztuczne.

Gdzie oddawać elektrośmieci?SCP
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas