Gdzie wyrzucać takie opakowania? Wielu Polaków nadal popełnia ten błąd
Oprac.: Jakub Wojajczyk
Mimo że segregacja odpadów jest obowiązkowa w naszym kraju od lat, to nadal wiele Polek i Polaków ma problem z tym, gdzie wyrzucać konkretne śmieci. Nie inaczej jest w przypadku popularnych opakowań po przyprawach. Wbrew pozorom nie powinno się ich wyrzucać do pojemników na papier ani do śmietników na tworzywa sztuczne.
Czasy, gdy w naszych kuchniach i na naszych stołach dominowały jedynie sól i pieprz (ew. maggi) na szczęście odeszły w niepamięć. Niemal w każdym sklepie możemy dostać całą gamę przypraw, lecz niestety wiąże się to z pewnym mankamentem.
Gdzie wyrzucać papierki po przyprawach? To nie takie proste
Twórcy tego typu produktów postanowili, że będą sprzedawać przyprawy w niewielkich opakowaniach, mieszczących zaledwie 20-30 g. Saszetki tego typu wykonuje się najczęściej z mieszanki papieru, aluminium i folii. To niestety sprawia, że konsumenci mogą nie wiedzieć, gdzie powinno wyrzucać się takie odpady.
Gdzie zatem powinniśmy wyrzucać papierki po przyprawach? Jak sugeruje zwyczajowa nazwa, intuicją wielu osób jest, aby takie śmieci wrzucać do pojemnika na papier. To jednak błąd. Pamiętajmy - opakowania na przyprawy zawierają domieszkę aluminium lub folii, dlatego nie można ich poddać recyklingowi razem np. z kartonami.
Czy zatem takie odpady powinny wylądować w żółtym pojemniku? To też nie jest do końca dobra odpowiedź, choć w niektórych miastach będzie to dopuszczalne. Opakowania po przyprawach to drobne odpady, stąd nie w każdym zakładzie recyklingu będzie opłacało się je przetwarzać.
Miasta takie jak Warszawa, Poznań czy Gdańsk sugerują, aby zużyte papierki po przyprawach wyrzucać do odpadów zmieszanych, czyli czarnego pojemnika na śmieci. Tego typu drobne odpady najczęściej przerabiane są na jeszcze mniejsze ścinki, które jako paliwo alternatywne spalane są w specjalistycznych spalarniach odpadów, dając mieszkańcom prąd i ciepło.
Warto podkreślić, że niewielkie torebki wielomateriałowe na przyprawy są odpadem, którego powstawanie powinniśmy ograniczać. Zamiast tego możemy kupować przyprawy w większych, szklanych pojemnikach lub na wagę.