Szprot
Szprot (Sprattus sprattus) to gatunek ryby morskiej z rodziny śledziowatych. Szprot jest małą, smukłą rybą, która osiąga zazwyczaj długość od 10 do 15 cm. Ma srebrzysty kolor z ciemniejszym grzbietem.
Szprot - najważniejsze informacje
W jakich wodach żyje szprot?
Szproty występują głównie w Morzu Bałtyckim, Morzu Północnym, a także w Oceanie Atlantyckim w pobliżu wybrzeży Europy.
Jest to gatunek pelagiczny tworzący ławice niedaleko brzegów. Niekiedy mogą one wchodzić także w ujścia rzek, ale dotyczy to głównie młodych osobników.
Szprot ma szerokie zastosowanie w przemyśle gastronomicznym. Jego mięso zawiera około 12% tłuszczu i jest cennym źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Obok połowu dorsza i śledzia, to właśnie szprot jest najliczniej pozyskiwaną rybą morską z Morza Bałtyckiego.
Szprot żywi się przede wszystkim skorupiakami planktonowymi. Tarło tej ryby odbywa się wiosną oraz wczesnym latem, w zależności od warunków panujących w akwenie. Temperatura wody musi mieścić się w granicach 8-15°C. Samica może jednorazowo złożyć nawet 40 000 ziaren. Młode wykluwają się po 3-4 dniach i przez pierwsze pół roku życia unoszą się na wodach pelagialnych. Dojrzałość płciową osiągają po 2 latach. Szproty żyją około 8 lat.
Ryby te latem pływają bliżej powierzchni, na głębokości 10-50 m. Zimą, gdy temperatura powietrza spada, zanurzają się na głębokość do 150 m. Takie zmiany położenia, czyli migracje pionowe, odbywają również w ciągu doby. Za dnia podpływają bliżej powierzchni, a nocą kryją się w głębinach.
Jak wygląda szprot?
Długość ciała szprota zależy od warunków, w których żyje oraz od konkretnego podgatunku. Może mieć od 10 do 20 cm. Jest podobny do młodego śledzia, jednak te dwa gatunki różni odmienne ułożenie płetwy grzbietowej oraz brzusznej. Szprot ma także szorstką krawędź brzucha. Występują na nim ostre łuski. Tworzą one charakterystyczny kil. Jego ciało jest pokryte srebrnymi łuskami, które na grzbiecie mają złotawy odcień.
Oczy szprota mają wąskie powieki tłuszczowe.
Czy szprot jest zdrowy? Ciekawostki o rybie
- Szprot jest nazywany także sardynką norweską.
- Ławice tworzone przez szproty mogą liczyć kilka tysięcy osobników. Wędrują one za pożywieniem oraz na tarło.
- Szprot jest jednym z podstawowych składników diety wielu morskich ryb.
- Szprot może być przyrządzany na wiele sposobów. Nadaje się do wędzenia oraz marynowania. Można z niego przygotować pyszne i zdrowe potrawy.
- Ryby te cieszą się dużą popularnością w kuchni, gdyż nie trzeba z nich zdejmować łusek czy skóry. Wystarczy je pozbawić ogonów oraz głów i można zjeść w całości.
- Delikatne ości szprota sprawiają, że nie trzeba z niego usuwać kręgosłupa. Jego zjedzenie dostarcza do organizmu cenną porcję wapnia.
- Mięso tych ryb jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Mają one dobroczynne działanie przede wszystkim na układ krążenia. Wzmacniają naczynia krwionośne oraz obniżają ciśnienie.
- Szprot to dość tłusta ryba, jest jednak źródłem lekkostrawnego białka.