Sześć najbardziej trujących grzybów w Polsce. Lepiej ich nie zbieraj!

Sezon jesienny to idealny czas na grzybobranie. Osoby wybierające się do lasu muszą jednak pamiętać, że nie wszystkie napotkane gatunki są jadalne, nawet jeśli do złudzenia przypomina popularne borowiki, kanie czy kurki. Oto najbardziej trujące gatunki grzybów, które można znaleźć w polskich lasach.

article cover
East News
partner merytoryczny
banner programu czyste powietrze
W polskich lasach rośnie wiele trujących gatunków grzybów, których spożycie może wywołać poważne problemy zdrowotne, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć
W polskich lasach rośnie wiele trujących gatunków grzybów, których spożycie może wywołać poważne problemy zdrowotne, a w skrajnych przypadkach nawet śmierćEast News

Mimo że śmiertelne zatrucia grzybami zdarzają się bardzo rzadko, spożycie trujących grzybów może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Z danych GIS-u wynika, że każdego roku w Polsce diagnozowanych jest od kilkunastu do kilkudziesięciu zatruć grzybami. Aby tego uniknąć, należy pamiętać, by zbierać tylko te gatunki, których jadalności jest się całkowicie pewnym.

Warto również korzystać z atlasów grzybów lub specjalnych aplikacji.

Jakie grzyby są najbardziej trujące?

Do najbardziej niebezpiecznych gatunków występujących w polskich lasach zalicza się:

  • muchomor sromotnikowy - bardzo popularny w polskich lasach grzyb trujący, często mylony z wyjątkowo smaczną kanią. Zawiera dużą ilość toksyn, które nawet w niewielkiej ilości mogą być bardzo niebezpieczne dla dorosłego człowieka. Spożycie muchomora sromotnikowego przez dziecko niemal zawsze kończy się śmiercią. Pierwsze objawy zazwyczaj pojawiają się po 6-12 godzinach

  • muchomor jadowity - ze względu na stężenie toksyn jest jeszcze bardziej trujący niż muchomor sromotnikowy, w Polsce występuje jednak stosunkowo rzadko. Zatrucie nim ma bardzo ostry przebieg - u chorych występuje silna, krwawa biegunka, wymioty oraz ból brzucha. Najczęściej objawy te pojawiają się po ok. sześciu godzinach.

     

  • muchomor czerwony - to prawdopodobnie najpopularniejszy gatunek grzyba trującego, o charakterystycznej, czerwonej barwie. Nie jest o tak niebezpieczny jak opisane wcześniej gatunki, jego pożycie może jednak doprowadzić do drgania mięśni, zamroczenia, problemów ze wzrokiem, utraty przytomności, a nawet śpiączki. Raczej nie wywołuje jednak problemów żołądkowych 



  • borowik szatański - to gatunek grzyba często mylony z prawdziwkiem, różni się on niego jednak kolorem nóżki która u borowika szatańskiego ma odcień czerwieni. Zatrucie nim może wywołać dolegliwości żołądkowe, bóle głowy, zaburzenia widzenia, halucynacje, łzawienie oczu oraz wysypkę

  • piestrzenica kasztanowata - to mocno pomarszczony, brązowy grzyb spotykany w lasach całej Polski. Wyróżnia się wyjątkowo ładnym zapachem, lecz jest bardzo niebezpieczny. Zawiera substancję toksyczną - gyromitrynę, która powoduje zaburzenia jelitowo-żołądkowe, może również prowadzić do poważnego uszkodzenia wątroby, nerek i śledziony, a także utraty wzroku. 

  • krowiak podwinięty - objawy zatrucia tym grzybem mogą wystąpić już 20 minut po zjedzeniu go. Najczęściej powoduje on nudności, wymioty i biegunkę, w ostry, przebiegu może prowadzić do ciężkiej niewydolności krążenia. Bywa mylony z popularnymi maślakami 

    Grzyb jadalny czy trujący - jak rozpoznać?

    Mimo że w internecie krąży wiele porad, a jaki sposób rozpoznać, czy dany grzyb jest jadalny (łącznie z próbowaniem, jaki ma smak), zdecydowanie lepszym pomysłem jest opieranie się na własnej wiedzy, korzystanie z atlasów grzybów lub aplikacji.

    Zjedzenie nawet niewielkiej ilości silnie toksycznego grzyba może wywołać problemy żołądkowe. Jeśli jakiś okaz budzi nasze wątpliwości, lepiej nie wkładać go do koszyka. 

    Ile grzybów trzeba zjeść, żeby się zatruć?

    Zawarte w grzybach toksyny, takie jak amanityna, gyromitryna czy orelanina nawet w niewielkich ilościach mogą doprowadzić do problemów żołądkowych, a spożyte w większej dawce spowodować poważne uszkodzenia narządów wewnętrznych, a nawet śmierć. Najniebezpieczniejsza z nich jest amanityna, która atakuje wątrobę i może wywołać jej nieodwracalną niewydolność.

    Trudno więc określić ile zjedzonych grzybów może wywołać zatrucie. Lekarze ostrzegają, że spożycie zaledwie 50 gramów muchomora sromotnikowego może być tragiczne w skutkach. 

    Zjedzenie trujących grzybów jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci, ponieważ ich organizm nie ma jeszcze wykształconych mechanizmów umożliwiających eliminację toksyn.

    Jakie objawy powoduje zatrucie grzybami?

    Spożycie trujących gatunków grzybów może wywołać różne reakcje organizmu. Do najpopularniejszych z nich należą:

    • silny ból brzucha,
    • biegunka, wymioty, nudności,
    • nadmierne pragnienie,
    • skurcze mięśni, drgawki, 
    • zaburzenia pracy serca,
    • zaburzenia widzenia

    W niektórych sytuacjach może dojść nawet do śpiączki. Czas, po którego upływie pojawiają się pierwsze objawy zatrucia uzależniony jest od gatunku grzyba oraz spożytej ilości.

    Co zrobić po omyłkowym zjedzeniu trującego grzyba?

    W przypadku spożycia trującego grzyba najważniejsza jest szybka reakcja. Jeśli mamy podejrzenia, że nasze zbiory nie były udane, a posiłek mógł zostać wzbogacony toksycznymi gatunkami, konieczna jest jak najszybsza wizyta u lekarza. Z pewnością zaleci on czynności mające na celu oczyszczenie przewody pokarmowego oraz żołądka - należy do nich m.in. płukanie żołądka. Równie ważna jest walka z toksynami, które zdążyły się już wchłonąć do organizmu za pomocą specjalnie dobranych leków lub kroplówki.

    Osoby, które podejrzewają zjedzenie trującego grzyba przed wizytą u lekarza mogą również spróbować samodzielnie wywołać wymioty.

    Czytaj również:

    Zobacz także:

    Śmiertelnie niebezpieczne mity o grzybachInteria.tv
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas