Ile jest rodzajów dyni i która odmiana jest najlepsza na Halloween?

Dynia to niezwykle zdrowa, smaczna i niskokaloryczna sezonowa roślina jadalna. Świetnie sprawdza się w kuchni, może również pełnić funkcję dekoracyjną, nadając przestrzeni nastrojowego, jesiennego wyglądu. Ile gatunków dyni występuje w Polsce? Które z nich są najsmaczniejsze?

Dynia to popularne w Polsce sezonowe warzywo. Ile jest gatunków dyni i które z nich są najsmaczniejsze?
Dynia to popularne w Polsce sezonowe warzywo. Ile jest gatunków dyni i które z nich są najsmaczniejsze? 123RF/PICSEL
partner merytoryczny
banner programu czyste powietrze
Dynia to popularne w Polsce sezonowe warzywo. Ile jest gatunków dyni i które z nich są najsmaczniejsze?
Dynia to popularne w Polsce sezonowe warzywo. Ile jest gatunków dyni i które z nich są najsmaczniejsze? 123RF/PICSEL

  • Mimo że dynia (tak jak pomidor) z botanicznego punktu widzenia należy do owoców, w naszym kraju powszechnie zalicza się ją do warzyw.
  • Sezon na dynie trwa od początku września aż do listopada. Warto z niego korzystać, ponieważ są one źródłem wielu witamin. 
  • Które rodzaje dyń warto kupić?

Ile jest rodzajów dyni?

Gatunków dyń jest tak wiele, że trudno wymienić wszystkie, tym bardziej, że występują one na większości kontynentów. Wyróżnia się kilkadziesiąt odmian dyni. Mogą się różnić wielkością, kształtem i kolorem.

Powszechnie dzieli się je na dynie jadalne oraz ozdobne. Nie oznacza to jednak, że te drugie są trujące. Po prostu ich smak jest mniej atrakcyjny, co sprawia, że raczej nie wykorzystuje się ich w kuchni.

Zalety dyni są znane i doceniane od tysięcy lat - nie powinno to dziwić, ponieważ są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe, a przy tym niskokaloryczne. 

Są bogatym źródłem witamin A,D,C, E oraz witamin z grupy B, a także wapnia, potasu i cynku. Do najpopularniejszych odmian, które można znaleźć na lokalnych targach i ryneczkach należą dynia zwyczajna, piżmowa, hokkaido, makaronowa czy prowansalska.

Najpopularniejsze gatunki dyń

Chociaż dynie często kojarzą nam się z pokaźnymi rozmiarami i intensywną, pomarańczową barwą, mogą wyglądać nieco inaczej. Do najczęściej spotykanych i najchętniej wykorzystywanych w kuchni odmian należą:

  • dynia zwyczajna - to prawdopodobnie najpopularniejsza odmiana o sercowatym kształcie i  pomarańczowym kolorze skórki. Może osiągać spore rozmiary. To właśnie ta dynia najczęściej wybierana jest na halloweenowe dekoracje - jej kształt oraz rozmiar umożliwiają wydrążenie różnych wzorów, a zdobyty w ten sposób miąższ można wykorzystać np. do zrobienia zupy. Dynia zwyczajna jest często uprawiana w ogrodzie. Jest wytrzymała na warunki atmosferyczne i występuje aż do połowy listopada.
  • dynia hokkaido - jest znacznie mniejsza i lżejsza od dyni zwyczajnej. Ma smaczny miąższ, dlatego często wykorzystuje się ją w kuchni. Wyróżnia się intensywnie pomarańczowym kolorem i nieco wydłużonym czubkiem. Posiada również jadalne pestki i nie wymaga obierania ze skórki. Może stanowić element wielu dań, takich jak zupy, makarony czy risotto. Jest też chętnie wykorzystywana do słodkich wypieków.
Dynia hokkaido ma niewielkie rozmiary, intensywną barwę i kulisty kształt. Jej skóra jest jadalna
Dynia hokkaido ma niewielkie rozmiary, intensywną barwę i kulisty kształt. Jej skóra jest jadalna123RF/PICSEL
  • dynia piżmowa - ten rodzaj dyni jest jaśniejszy, wyróżnia się również podłużnym kształtem, przypominającym gruszkę. Ma bardzo niewiele pestek i miękki miąższ, co sprawia, że jest idealna do robienia musów i purre. 
  • dynia makaronowa - ta odmiana posiada żółty lub jasnozielony kolor oraz podłużny kształt, co sprawia, że bywa mylona z cukinią, a niekiedy nawet z melonem. Jest mniej popularna, lecz bardzo smaczna, szczególnie po upieczeniu. Może stanowić podstawowy składnik do produkcji domowego, bezglutenowego makaronu warzywnego.
Dynia makaronowa, której wnętrze po upieczeniu przypomina spagetti
Dynia makaronowa, której wnętrze po upieczeniu przypomina spagetti123RF/PICSEL
  • dynia niebieska - to bardzo ciekawa odmiana dyni - jest duża, posiada eliptyczny kształt i szaroniebieską skórkę. Wnętrze dyni ma klasyczny, pomarańczowy kolor i jest bardzo smaczne (w smaku nieco przypomina marchewkę). Mimo to najczęściej jest ona wykorzystywana w celach dekoracyjnych.

Ilość potraw, które można przyrządzić z dyni jest bardzo duża. Są wśród nich zarówno wytrawne, jak i słodkie potrawy, a także przetwory na zimę. Sprawdzi się nie tylko w kuchni wegetariańskiej - może stanowić dodatek do mięs, makaronów, składnik zup, sosów itp. 

Dynia piżmowa posiada charakterystyczny, wydłużony kształt
Dynia piżmowa posiada charakterystyczny, wydłużony kształt123RF/PICSEL

O czym trzeba pamiętać kupując dynię?

Wybierając dynię, należy zwracać uwagę na jej świeżość. Zazwyczaj kupujemy ją w całości, nie możemy więc zweryfikować, jak wygląda wnętrze, Warto jednak przyjrzeć się skórce - powinna być jędrna i gładka, pozbawiona uszkodzeń czy ciemnych plam.

Bez względu na to, jaką odmianę dyni wybierzemy, możemy lekko w nią zastukać. Jeśli wydobywa się z niej głuchy dźwięk, oznacza to, że jest dojrzała i nie gnije.

Czytaj również:

Zobacz także:

Jak skutecznie oszczędzać wodę?SCP
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas