Ile jest rodzajów dyni i która odmiana jest najlepsza na Halloween?

Dynia to popularne w Polsce sezonowe warzywo. Ile jest gatunków dyni i które z nich są najsmaczniejsze?
Dynia to popularne w Polsce sezonowe warzywo. Ile jest gatunków dyni i które z nich są najsmaczniejsze? 123RF/PICSEL
Dynia to popularne w Polsce sezonowe warzywo. Ile jest gatunków dyni i które z nich są najsmaczniejsze?
Dynia to popularne w Polsce sezonowe warzywo. Ile jest gatunków dyni i które z nich są najsmaczniejsze? 123RF/PICSEL
  • Mimo że dynia (tak jak pomidor) z botanicznego punktu widzenia należy do owoców, w naszym kraju powszechnie zalicza się ją do warzyw.
  • Sezon na dynie trwa od początku września aż do listopada. Warto z niego korzystać, ponieważ są one źródłem wielu witamin. 
  • Które rodzaje dyń warto kupić?

Ile jest rodzajów dyni? 

Zobacz również:

Najpopularniejsze gatunki dyń

  • dynia zwyczajna - to prawdopodobnie najpopularniejsza odmiana o sercowatym kształcie i  pomarańczowym kolorze skórki. Może osiągać spore rozmiary. To właśnie ta dynia najczęściej wybierana jest na halloweenowe dekoracje - jej kształt oraz rozmiar umożliwiają wydrążenie różnych wzorów, a zdobyty w ten sposób miąższ można wykorzystać np. do zrobienia zupy. Dynia zwyczajna jest często uprawiana w ogrodzie. Jest wytrzymała na warunki atmosferyczne i występuje aż do połowy listopada.
  • dynia hokkaido - jest znacznie mniejsza i lżejsza od dyni zwyczajnej. Ma smaczny miąższ, dlatego często wykorzystuje się ją w kuchni. Wyróżnia się intensywnie pomarańczowym kolorem i nieco wydłużonym czubkiem. Posiada również jadalne pestki i nie wymaga obierania ze skórki. Może stanowić element wielu dań, takich jak zupy, makarony czy risotto. Jest też chętnie wykorzystywana do słodkich wypieków.
Dynia hokkaido ma niewielkie rozmiary, intensywną barwę i kulisty kształt. Jej skóra jest jadalna
Dynia hokkaido ma niewielkie rozmiary, intensywną barwę i kulisty kształt. Jej skóra jest jadalna123RF/PICSEL
  • dynia piżmowa - ten rodzaj dyni jest jaśniejszy, wyróżnia się również podłużnym kształtem, przypominającym gruszkę. Ma bardzo niewiele pestek i miękki miąższ, co sprawia, że jest idealna do robienia musów i purre. 
  • dynia makaronowa - ta odmiana posiada żółty lub jasnozielony kolor oraz podłużny kształt, co sprawia, że bywa mylona z cukinią, a niekiedy nawet z melonem. Jest mniej popularna, lecz bardzo smaczna, szczególnie po upieczeniu. Może stanowić podstawowy składnik do produkcji domowego, bezglutenowego makaronu warzywnego.
Dynia makaronowa, której wnętrze po upieczeniu przypomina spagetti
Dynia makaronowa, której wnętrze po upieczeniu przypomina spagetti123RF/PICSEL
  • dynia niebieska - to bardzo ciekawa odmiana dyni - jest duża, posiada eliptyczny kształt i szaroniebieską skórkę. Wnętrze dyni ma klasyczny, pomarańczowy kolor i jest bardzo smaczne (w smaku nieco przypomina marchewkę). Mimo to najczęściej jest ona wykorzystywana w celach dekoracyjnych.
Dynia piżmowa posiada charakterystyczny, wydłużony kształt
Dynia piżmowa posiada charakterystyczny, wydłużony kształt123RF/PICSEL

O czym trzeba pamiętać kupując dynię?

Jak skutecznie oszczędzać wodę?Stowarzyszenie Program Czysta PolskaStowarzyszenie Program Czysta Polska