Można już kupić mięso z próbówki. Jak smakuje i ile kosztuje?

Magdalena Mateja-Furmanik

Hodowane laboratoryjnie mięso prawie nie różni się w smaku od tego pozyskanego od zwierzęcia.
Hodowane laboratoryjnie mięso prawie nie różni się w smaku od tego pozyskanego od zwierzęcia. 123RF/PICSEL

Jak smakuje mięso z próbówki?

Najpierw należało stworzyć stelaż, czyli wypłukać z komórek szpinak. Nazywa się to deceluryzacją. Następnie uzyskuje się komórki mięśniowe. Wystarczy ich bardzo niewiele, dosłownie mniej niż główka od gumki ołówka. Nasze zostały pobrane od zwierzęcia za pomocą cieniej igły. Po procedurze kurczak wrócił cały i zdrowy do kurnika.
Karolina Sulich

Ile kosztuje mięso hodowane w laboratorium?

Polska energetyka - co po węglu?INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?