Mniejsze marnotrawstwo żywności dzięki energii słonecznej

Indyjscy rolnicy korzystają coraz częściej z chłodni zasilanych energią słoneczną. Dzięki takiemu rozwiązaniu zmniejsza się skala marnowania żywności oraz emisja gazów cieplarnianych, pochodzących z gnijącej na wysypisku żywności.

Warzywa przechowywane są w chłodniach
Warzywa przechowywane są w chłodniachDebajyoti Chakraborty/NurPhotoGetty Images
partner merytoryczny
banner programu czyste powietrze

Marnowanie żywności to proces widoczny nie tylko w gospodarstwach domowych, ale rozpoczynający się u źródła. W samych gospodarstwach rolnych marnuje się bowiem kilkanaście procent upraw.

Rolniczka z Indii, Lalmuankimi Bawitlung wyrzuciła w zeszłym roku około jedną trzecią ze swoich 350-kilogramowych plonów. Z powodu upałów owoce zgniły i nie nadawały się do sprzedaży.

„Zawsze spieszyłam się ze sprzedażą moich pomarańczy za każdą, nawet najniższą cenę, ponieważ w innym przypadku pomarańcze by się zepsuły. Rolniczka uprawiająca owoce w północno-wschodnich Indiach w stanie Mizoram korzysta obecnie z chłodni zasilanej energią słoneczną. 

Niedawno rząd stanowy umieścił w wiosce 10-tonową chłodnię zasilaną energią słoneczną. Korzystają z niej rolnicy z pobliskiej wioski, którzy przechowują tu zebrane plony. W sumie z systemu korzysta prawie 300 rolników.

Akumulator chłodu zasilany energią słoneczną, zamienia wodę w lód w kilka godzin. W dużej chłodni można przechowywać owoce i warzywa. Dzięki temu w regionie zmniejsza się skala marnowania jedzenia, a wszystkie zebrane owoce i warzywa zostają sprzedane, co wzmacnia lokalną gospodarkę. Rolnicy są zadowoleni z rozwiązania i z tego, że ich praca nie idzie na marne.

Chłodnie i OZE

Chociaż w Indiach znajduje się ponad 8 tys. chłodni do przechowywania produktów systemu te są podłączone do sieci elektrycznej, w której energia pochodzi z konwencjonalnych źródeł. Zarówno rolnicy, jak i organizacje pozarządowe twierdzą, że koszty, a w tym szkody dla środowiska są zbyt duże. Ponadto często przerwy w dostawie prądu powodują, że rolnicy korzystają z zanieczyszczających środowisko agregatów diesla. Obecnie przedstawiciele społeczeństw obywatelskich oraz rządu pracują nad rozwinięciem sieci chłodni zasilanych energią słoneczną w całym kraju.

Organizacja Narodów Zjednoczonych oszacowała, że w Indiach marnuje się około 40 proc. wyprodukowanej żywności. Generuje to ogromne koszty, ale to nie tylko kwestia ekonomiczna.

Odpady żywnościowe są problematyczne, ponieważ odpowiadają za około 8 proc. globalnej emisji gazów cieplarnianych (emitują m.in. metan). Chłodnie uznano niedawno na szczycie klimatycznym COP27 za systemy konieczne do wprowadzenia w wielu krajach świata.

Indie są jednym z krajów, które zmagają się z coraz bardziej ekstremalnymi warunkami pogodowymi – od powodzi po susze – i rosnącymi temperaturami wynikającymi ze zmian klimatu.

Biorąc pod uwagę, że wiele gospodarstw nie jest podłączonych do sieci i polega na zasilaniu olejem napędowym, eksperci ds. czystej energii twierdzą, że rozwiązania słoneczne, takie jak systemy przechowywania w chłodniach, nie tylko poprawią dochody rolników, ale pomogą sektorowi rolnemu stać się bardziej ekologicznym.

Nanopowłoka na okna stworzona przez polskich naukowców pozwala zaoszczędzić na rachunkachmateriały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas