Mniejsze marnotrawstwo żywności dzięki energii słonecznej
Indyjscy rolnicy korzystają coraz częściej z chłodni zasilanych energią słoneczną. Dzięki takiemu rozwiązaniu zmniejsza się skala marnowania żywności oraz emisja gazów cieplarnianych, pochodzących z gnijącej na wysypisku żywności.
Marnowanie żywności to proces widoczny nie tylko w gospodarstwach domowych, ale rozpoczynający się u źródła. W samych gospodarstwach rolnych marnuje się bowiem kilkanaście procent upraw.
Rolniczka z Indii, Lalmuankimi Bawitlung wyrzuciła w zeszłym roku około jedną trzecią ze swoich 350-kilogramowych plonów. Z powodu upałów owoce zgniły i nie nadawały się do sprzedaży.
„Zawsze spieszyłam się ze sprzedażą moich pomarańczy za każdą, nawet najniższą cenę, ponieważ w innym przypadku pomarańcze by się zepsuły. Rolniczka uprawiająca owoce w północno-wschodnich Indiach w stanie Mizoram korzysta obecnie z chłodni zasilanej energią słoneczną.
Niedawno rząd stanowy umieścił w wiosce 10-tonową chłodnię zasilaną energią słoneczną. Korzystają z niej rolnicy z pobliskiej wioski, którzy przechowują tu zebrane plony. W sumie z systemu korzysta prawie 300 rolników.
Akumulator chłodu zasilany energią słoneczną, zamienia wodę w lód w kilka godzin. W dużej chłodni można przechowywać owoce i warzywa. Dzięki temu w regionie zmniejsza się skala marnowania jedzenia, a wszystkie zebrane owoce i warzywa zostają sprzedane, co wzmacnia lokalną gospodarkę. Rolnicy są zadowoleni z rozwiązania i z tego, że ich praca nie idzie na marne.
Chłodnie i OZE
Chociaż w Indiach znajduje się ponad 8 tys. chłodni do przechowywania produktów systemu te są podłączone do sieci elektrycznej, w której energia pochodzi z konwencjonalnych źródeł. Zarówno rolnicy, jak i organizacje pozarządowe twierdzą, że koszty, a w tym szkody dla środowiska są zbyt duże. Ponadto często przerwy w dostawie prądu powodują, że rolnicy korzystają z zanieczyszczających środowisko agregatów diesla. Obecnie przedstawiciele społeczeństw obywatelskich oraz rządu pracują nad rozwinięciem sieci chłodni zasilanych energią słoneczną w całym kraju.
Organizacja Narodów Zjednoczonych oszacowała, że w Indiach marnuje się około 40 proc. wyprodukowanej żywności. Generuje to ogromne koszty, ale to nie tylko kwestia ekonomiczna.
Odpady żywnościowe są problematyczne, ponieważ odpowiadają za około 8 proc. globalnej emisji gazów cieplarnianych (emitują m.in. metan). Chłodnie uznano niedawno na szczycie klimatycznym COP27 za systemy konieczne do wprowadzenia w wielu krajach świata.
Indie są jednym z krajów, które zmagają się z coraz bardziej ekstremalnymi warunkami pogodowymi – od powodzi po susze – i rosnącymi temperaturami wynikającymi ze zmian klimatu.
Biorąc pod uwagę, że wiele gospodarstw nie jest podłączonych do sieci i polega na zasilaniu olejem napędowym, eksperci ds. czystej energii twierdzą, że rozwiązania słoneczne, takie jak systemy przechowywania w chłodniach, nie tylko poprawią dochody rolników, ale pomogą sektorowi rolnemu stać się bardziej ekologicznym.