Nie wyrzucaj do kosza. Czy można jeść żywność po terminie?
Oprac.: Agnieszka Tkacz
Marnowanie jedzenia to problem, z którym boryka się wielu Polaków, szczególnie w okresie świątecznym. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że jest to sytuacja niekorzystna nie tylko dla nas, ale także i dla planety. Wyrzucona żywność to dodatkowe źródło dwutlenku węgla, który jest emitowany do atmosfery oraz zmarnowane zasoby, takie jak woda i energia. Podpowiadamy, w jaki sposób poradzić sobie z nadmiarem jedzenia. Kosz to nie jedyne rozwiązanie.
- Nie każdy wie, że wyrzucanie żywności to czynność, która wcale nie jest konieczna.
- Jakie produkty musisz wyrzucić po przekroczeniu daty ważności, a które nadają się do spożycia.
Czy można jeść żywność po terminie?
Popularną praktyką jest wyrzucanie żywności zaraz po przekroczeniu daty, którą znajdziemy na opakowaniu danego produktu. Okazuje się, że nie zawsze jest to słuszne. Szczególnie w sytuacji, kiedy przed datą znajduje się termin "Najlepiej spożyć przed...". Zwrot ten wskazuje czas, do którego w odpowiednich warunkach przechowywania produkt zachowuje swoje właściwości, takie jak zapach, smak czy struktura. Po upływie terminu do spożycia nadal można go bezpiecznie jeść przez kilka dni, tygodni, a nawet miesięcy. Należy jednak upewnić się, że nie uległ on zepsuciu.
Termin "Najlepiej spożyć przed..." dotyczy najczęściej produktów suchych, jak mąka, ryż, makaron czy cukier. Po upływie daty ważności możemy również zjeść żywność w puszkach, suszone warzywa strączkowe oraz twarde sery.
Na które produkty należy uważać? Tego nie jedz pod dacie
Istnieją jednak produkty, których data przydatności do spożycia odnosi się do kwestii bezpieczeństwa. Nie warto ich jeść po przekroczeniu terminu, ponieważ może to nas sporo kosztować.
Powinniśmy uważać na produkty, na których znajdziemy informację "Należy spożyć do...". Zwrot ten używany jest jedynie w przypadku jedzenia, które bardzo szybko się psuje. Najczęściej spotkamy je na opakowaniach produktów mlecznych, mięsa czy gotowych sałatek. W tym przypadku nawet jeśli smak lub zapach jedzenia nie jest zmieniony, warto je wyrzucić. W takich sytuacjach nie warto ryzykować swoim zdrowiem.
Nie wyrzucaj jedzenia po świętach. Zanieś żywność do jadłodzielni
Już od kilku lat w Polsce można zauważyć coraz prężniej rozwijające się inicjatywy, które mają przeciwdziałać marnowaniu się jedzenia. Jedną z nich są jadłodzielnie. To szafki lub lodówki ustawione w ogólnodostępnych miejscach. Służą one, jak sama nazwa mówi do dzielenia się jedzeniem. Jeśli mamy jego nadmiar i wiemy, że może ono się zmarnować, warto umieścić je właśnie w jadłodzielni. Dzięki temu będą mogli poczęstować się nim inni.
Do jadłodzielni można oddać każdy rodzaj jedzenia, które nadaje się do spożycia. Warto jednak na nim umieścić datę, kiedy był przygotowany. Produkty powinny być również szczelnie zapakowane.
Jadłodzielnie znajdziemy w każdym dużym mieście. Znajdują się przy akademikach, na uczelniach oraz przy bazarach. Obecnie w całej Polsce działa około 100 punktów w ponad 40 miastach, w których można podzielić się jedzeniem. Dokładne informacje na temat tego, gdzie się znajdują, powinny znajdować się w lokalnych mediach.