Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw? Naukowcy znaleźli sprytny sposób

Nad tym problemem głowi się wielu rodziców często załamując ręce. Okazuje się, że sposób na wprowadzenie u dzieci zdrowszej diety jest zaskakująco prosty.

Dziecko jedzące obiad (zdjęcie ilustracyjne).
Dziecko jedzące obiad (zdjęcie ilustracyjne).East NewsEast News
partner merytoryczny
banner programu czyste powietrze

Żeby sprawić, że dzieci będą jadły więcej warzyw, wystarczy... położyć ich więcej na talerzu. Z badania, jakie przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Stanowego w Pensylwanii wynika, że podwojenie porcji warzyw na talerzu - w tym przypadku brokułów i kukurydzy - skutkowało tym, że dzieci jadły ich o 68 proc. (dodatkowe 21 gram dziennie). W eksperymencie wzięło udział 67 dzieci w wieku 3-5 lat. Badanie trwało cztery tygodnie. Jego wyniki opublikowano w czasopiśmie "Apetite".

Mimo że rozwiązanie brzmi banalnie, wcale nie jest takie oczywiste. Jeśli bowiem dziecko zjada tylko część warzyw, które dostaje na talerzu, to nie wydaje się,  by podanie mu jeszcze większej ich ilości zwiększyło jego apetyt na takie produkty. A jednak tak się dzieje. - Wzrost, który zaobserwowaliśmy, jest równy jednej trzeciej serwowanych warzyw lub 12 proc. dziennego spożycia zalecanego dla dzieci. Używanie tej strategi może być skuteczne dla rodziców, nauczycieli i opiekunów, którzy próbują zachęcić dzieci do spożywania zalecanych porcji warzyw - powiedziała Hanim Diktas z Uniwersytetu Stanowego w Pensylwanii.

Przyprawianie nie pomaga

Badacze podczas eksperymentu sprawdzili również, czy lekkie solenie warzyw oraz dodawanie do nich małej ilości masła, sprawi, że dzieci będą chętniej je jeść. Okazało się, że nie. Dodatkowo dzieci twierdziły, że nieprzyprawione warzywa są równie smaczne.

- Byliśmy zaskoczeni, że przyprawianie nie wypłynęło na to, ile warzyw zjadały dzieci. Być może wpływ na to miał fakt, że podawaliśmy dobrze znane im warzywa. W przypadku warzyw, z którymi dzieci nie są zapoznane, lekkie przyprawianie być może pomogłoby zwiększyć zjadaną ich ilość - stwierdziła Diktas.

W eksperymencie warzywa podawano z ryżem, paluszkami rybnymi, musem jabłkowym i mlekiem. Badacze zaznaczyli, że to bardzo istotne. Jak podkreśliła Diktas, były to produkty, które dzieci lubią, ale nie ich ulubione. Gdyby bowiem zamiast nich na talerzu znalazły się np. nuggetsy z kurczaka, warzywa mogłyby przegrać z taką konkurencją. Ważne jest oczywiście też to, by wybierać te warzywa, które dzieci po prostu lubią.

Niestety w ostatnim czasie warzywa i owoce stają się coraz droższe.

Jedną z przyczyn tego stanu rzeczy jest proces zmiany klimatu. Rosnące ceny to nie jedyny problem - niektóre z roślin uprawnych mogą w wyniku zmiany klimatu całkowicie zaniknąć.

Źródło: EurekAlert, Zielona Interia

mcz

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas