Grill na długi weekend. Czy to bezpieczne dla zdrowia i środowiska?

W czasie grilla do środowiska i do potraw przedostają się trujące dioksyny. Grillowanie może powodować także problemy dla naszego zdrowia.
W czasie grilla do środowiska i do potraw przedostają się trujące dioksyny. Grillowanie może powodować także problemy dla naszego zdrowia.123RF/PICSEL

Czy grillowanie jest niebezpieczne dla zdrowia?

Trzeba zakupić naturalną, bezwonną podpałkę oraz dobrej jakości węgiel lub brykiet. Mięso trzeba zamarynować i odpowiednio doprawić. Jedzenia nie wrzucamy na palący się ogień, a dopiero, gdy węgiel będzie pokryty szarym popiołem. Sprawdzamy to w prostu sposób - jeżeli nasza dłoń wytrzyma nad grillem trzy sekundy, to jest on gotowy. Sekunda lub dwie oznacza, że jest jeszcze za gorący
dr Artur Głuchowski z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW.

Grilluj mięso dłużej i w niższej temperaturze. Dodaj wino albo piwo

Co wrzucić na grill?

Smaker poleca najlepsze przepisy na grilla

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?