Ten owoc świetnie oczyszcza wątrobę. Warto włączyć go do diety
Bogaty w antyoksydanty, o działaniu oczyszczającym, przeciwnowotworowym, z mnóstwem witamin. Granat, bo o nim mowa, mimo bycia skarbnicą zdrowia nadal nie jest "nr 1" wśród owoców. A powinien, bo ma wiele prozdrowotnych właściwości.

Granat jest gatunkiem rośliny należącej do rodziny krwawnicowatych (Lythraceae). Pochodzi z część obszarów zachodniej Azji, Kaukazu i Półwyspu Indyjskiego, ale szybko rozprzestrzenił się i z powodzeniem uprawiany jest w wielu krajach świata. W Polsce ma status gatunku przejściowo dziczejącego (czyli efemerofita) - powodem było znalezienia pojedynczej siewki granatu w Warszawie.
Granat: przeciwdziała nowotworom i oczyszcza wątrobę
Wiele owoców i warzyw jest rekomendowanych, by oczyścić i wesprzeć wątrobę we właściwym funkcjonowaniu, ale to właśnie granat zajmuje pierwsze miejsce na podium. Nic dziwnego - ma same zalety.
Jak można przeczytać na stronie RMF, badania naukowe potwierdzają, że granat może znacząco zmniejszyć stan zapalny wątroby. Poza tym może ochronić nas przed stresem oksydacyjnym. Zawiera mnóstwo polifenoli i kwasu elagowego. Odnajdziemy w nim mnóstwo witamin K, C i E, która jest odpowiedzialna za spowalnianie procesów starzenia się. O przeciwutleniających właściwościach witamin C i E mówi się od dawna. Są bardzo skuteczne w spowalnianiu działania wolnych rodników. Ograniczają też stany zapalne.
Z kolei jak można przeczytać na portalu Kobieta Interia wyniki licznych badań potwierdzają przeciwnowotworowe działanie witaminy K. Co ciekawe nie tylko hamuje wzrost, ale też niszczy komórki nowotworowe.

Poza tym w nasionach granatu znajdziemy wiele składników mineralnych - m.in. kluczowy dla serca potas, cynk - na wzmocnienie odporności i fosfor, który wspiera pracę mięśni i systemu nerwowego.
Istna skarbnica zdrowia
Być może w regularnym jedzeniu granatu odstrasza to, jak mocno soczysty jest to owoc. Jednak nie jest to jedyny antyoksydant, na który nie zwracamy należytej uwagi. Do innych należy jak informowaliśmy nasiona kakaowca.
Ziarna kakaowca zawierają aż 300 składników odżywczych. Są bogate w antyoksydanty, m.in. polifenole, które spowalniają proces starzenia. Obniżają one też ciśnienie, poprawiają funkcje poznawcze. Nasiona kakaowca zawierają mnóstwo magnezu, żelaza, potasu i witamin z grupy B. Wspomagają pracę układu krwionośnego, zapobiegają anemii. Kofeina zawarta w ziarnach poprawia nastrój. Nic więc dziwnego, że nazywane są “pokarmem bogów”.