Nie tylko ogórki i kapusta. 5 warzyw idealnych na kiszonki

Ogórki kiszone to tylko jedne z wielu warzyw, które można kisić
Ogórki kiszone to tylko jedne z wielu warzyw, które można kisić pixabay.com
  • Sezon na kiszonki rusza lada chwila, dlatego przypominamy najważniejsze powody, dla których warto po nie sięgać i podpowiadamy, jak kisić warzywa we własnym domu. 
  • Przypominamy, jakie warzywa można kisić, ponieważ okazuje się, że nie tylko kapusta i ogórki kiszone smakują wybornie po zakonserwowaniu w słoiku.  
  • Podpowiadamy również, gdzie w serwisie Smaker.pl znajdziecie najlepsze przepisy na kiszonki.

Jakie witaminy są w kiszonkach?

Naukowcy nie mają żadnych wątpliwości co do tego, że kiszonki są zdrowe
Naukowcy nie mają żadnych wątpliwości co do tego, że kiszonki są zdrowepixabay.com
  • witaminę C,
  • witaminę A,
  • witaminę E
  • witaminę K
  • witaminy z grupy B
  • żelazo
  • potas
  • wapń
  • magnez
  • cynk

Jak kisić warzywa tak, aby były smaczne i zdrowe?

  • Latem warto wykorzystać do kiszenia warzywa prosto z ogródka. Jarzyny przepełnione pestycydami nie są najlepszym wyborem.
  • Naczynie, w którym kisimy, powinno być szklane, ceramiczne, albo kamionkowe. 
  • Produkty trzeba umieścić w naczyniu i zalać wodą z solą.
  • Optymalna temperatura dla początkowej fazy fermentacji wynosi od 20 do 25 stopni Celsjusza. Przy niższej, fermentacja będzie zachodzić wolno. Przy wyższej - szybko. 
Tradycyjnie ogórki kisiło się w ceramicznych naczyniach. Dziś jednak najczęściej wykorzystujemy do tego celu szklane słoiki
Tradycyjnie ogórki kisiło się w ceramicznych naczyniach. Dziś jednak najczęściej wykorzystujemy do tego celu szklane słoiki pixabay.com
  • Do kiszenia warto wykorzystać wodę źródlaną, ponieważ, w przeciwieństwie do tej z kraju, nie zawiera chloru. Naczynie powinno być ceramiczne, szklane lub kamionkowe, a jarzyny pozbawione nadmiaru pestycydów.
  • Warto zadbać o dodatki takie jak czosnek, pieprz, gorczyca, chrzan czy liść laurowy. 
  • Należy pilnować, aby kiszone warzywa nie wypływały na wierzch, tylko przez cały czas pozostawały pod powierzchnią zalewy. W przeciwnym razie mogą się zepsuć. 
  • Kiszone warzywa są zdatne do spożycia już po kilku tygodniach. Można je jednak przechowywać nawet do roku, o ile zostaną odpowiednio zapasteryzowane. 

Jakie warzywa można kisić? Kiszona papryka - słodki przysmak pozytywnie wpływa na jelita

Jakie warzywa można kisić? Kiszony kalafior - jest smaczny i pasuje do wielu dań

Jakie warzywa można kisić? Kiszona rzodkiewka - idealna dla fanów ostrych smaków

Każdy, kto nigdy nie próbował kiszonej rzodkiewki, powinien jak najszybciej nadrobić zaległości
Każdy, kto nigdy nie próbował kiszonej rzodkiewki, powinien jak najszybciej nadrobić zaległości pixabay.com

Jakie warzywa można kisić? Kiszona marchewka - dzięki niej poczujesz smak lata

Jakie warzywa można kisić? Kiszona dynia - istny rarytas wśród kiszonek

MrówkolewPolsat News