Kiedy robić cięcie malin? Wiosna, lato czy jesień
Oprac.: Tomasz Wróblewski
Malinowe krzewy zapewniają dostęp do aromatycznych owoców latem. Nie są one trudne w pielęgnacji, ale uzyskanie wysokich plonów wymaga od nas spełnienia kilku specyficznych zasad związanych z pielęgnacją. Jednym z ważnych zabiegów jest przycinanie malin. Jakie ma znaczenie, jak przeprowadzać cięcie i co najważniejsze - kiedy to robić.
Spis treści:
Po co robić cięcie malin?
Po co przeprowadza się cięcie malin? To jeden z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawie tych krzewów. Jest to zabieg odmładzający roślinę. Przerzedzenie gałęzi usprawnia cyrkulację powietrza i umożliwia dotarcie promieni słonecznych także w głąb krzewu. Wpływa to pozytywnie na plonowanie. Dzięki temu w lecie można się cieszyć większą ilością pysznych malin!
Dodatkowo cięcie malin pomaga zapobiegać chorobom. Usuwanie przekwitniętych pędów chroni przed groźną chorobą, jaką jest zamieranie pędów. Jest to choroba grzybicza, a jej pokonanie nie jest łatwe.
Kiedy i jak ciąć maliny?
Sposób przycinania malin zależy od odmiany rośliny oraz terminu ich owocowania. Można je podzielić na:
- maliny letnie - owocują na pędach dwuletnich w czerwcu i lipcu; pąki zawiązują się pierwszego roku, jesienią, a roślina owocuje latem drugiego roku;
- maliny jesienne - tworzą pędy, kwitną i owocują podczas jednego sezonu wegetacyjnego; pędy, na których pojawiły się owoce, będą owocowały także w kolejnym sezonie.
Od odmiany uprawianych malin zależy zarówno optymalny termin, jak i sposób cięcia. Jeśli w twoim ogrodzie rosną maliny letnie, należy przede wszystkim ucinać pędy, z których zostały zebrane owoce. Dzięki temu jesienią roślina wykształci nowe owocujące pędy na kolejny sezon. Ważne, aby cięcie przeprowadzać od razu po zebraniu plonów. Nie należy czekać do momentu, w którym wyschną, zbrązowieją i będzie możliwe ich ułamanie. Pędy należy przycinać jak najbliżej gruntu, najlepiej równo z ziemią. Wykonanie cięcia ułatwi ostry sekator.
W przypadku maliny jesiennej cięcie przeprowadza się znacznie później - gdy roślina przestanie owocować. Dotyczy ono wszystkich pędów - należy je przyciąć do wysokości ok. 5 cm. Umożliwi to krzewom wypuszczenie nowych owocujących pędów kolejnej wiosny. Ta metoda jest najskuteczniejsza, ponieważ zapewnia obfite plony.
Cięcie malin wiosną
Cięcie malin jesiennych zwykle przeprowadza się późną jesienią lub nawet u progu zimy. Coraz więcej ekspertów zaleca jednak, aby realizować ten zabieg wiosną. Według niektórych to właśnie ta metoda najlepiej stymuluje krzewy do wzrostu i zapewnia najobfitsze plony.
Wiosną należy też przeprowadzić cięcie pielęgnacyjne malin. Polega ono na usunięciu wszystkich martwych, starych i uszkodzonych gałęzi czy pędów oraz przycięciu części pędów jednorocznych. Należy zostawić 5 do 7 najsilniejszych pędów, a następnie skrócić je o 1/4 długości. Jest to wskazane szczególnie w przypadku młodych sadzonek, ponieważ stymuluje wzrost i plonowanie malin w kolejnych latach.
Kiedy dokładnie przeprowadza się wiosenne cięcie malin? "Okienko" dla tego zabiegu otwiera się już po ustąpieniu mrozów i trwa do połowy maja.
Cięcie malin jesienią
Jesienią można przeprowadzić cięcie malin jesiennych, ale dopiero wtedy, gdy przestaną owocować. Wiele odmian daje plony jeszcze w październiku, co oznacza, że zabieg przeprowadza się nawet w listopadzie. Jesienne cięcie malin polega na równym skróceniu wszystkich pędów na długość ok. 5 cm. Jest to więc bardzo prosty zabieg. Ucięcie wszystkich pędów malin jesiennych jest konieczne, aby krzew dał obfite plony w kolejnym roku. Jeśli nie uda ci się tego zrobić jesienią, możesz przełożyć zabieg na wczesną wiosnę.
Maliny letnie przycina się na bieżąco po zakończeniu owocowania. Jesienią warto jeszcze raz przyjrzeć się roślinom i usunąć wszystkie pędy, które owocowały, a także zlikwidować nadmiar młodych pędów. Zaleca się pozostawienie kilku najsilniejszych pędów. Usuwa się odrosty korzeniowe boczne oraz pędy, które są słabe, opadają ku ziemi czy nadmiernie się wyginają. W tym okresie należy również sprawdzić, czy na roślinach nie ma śladów występowania chorób lub żerowania szkodników. Zaatakowane pędy również należy usunąć, a te nadmiernie rozrośnięte - skrócić.
W praktyce cięcie malin przeprowadza się zarówno wiosną, jak i jesienią. Należy jedynie dobrać sposób przeprowadzania zabiegów do odmiany rośliny. Dzięki odpowiedniej pielęgnacji twoje krzewy zapewnią wysokie plony i pozostaną zdrowe.