Wege alternatywy na grilla – warzywa i owoce, które warto wypróbować
Artykuł sponsorowany
Grillować można niemal wszystko, więc nawet jeśli nie jesteś „mięsożercą”, nie musisz rezygnować z potraw z rusztu. Warzywa grillowane to doskonała alternatywa dla mięsnych potraw. Warto poeksperymentować też z owocami, które zyskują nowe oblicze po zetknięciu z żarem.
Zalety grillowania owoców i warzyw
Grillowanie owoców i warzyw to doskonały sposób na urozmaicenie letniego menu. Wysoka temperatura wydobywa z nich głębię smaku i aromatu, nadając potrawom niepowtarzalny charakter. Warzywa po zetknięciu z żarem zyskują lekko słodkawy posmak i zwartą, apetyczną konsystencję. Z kolei owoce prosto z rusztu, skropione sokiem z cytryny i oprószone cynamonem, mogą z powodzeniem zastąpić tradycyjne desery.
Grillowanie to także wygodny i szybki sposób na przygotowanie posiłku. Wystarczy pokroić ulubione produkty, skropić je oliwą, posypać ziołami i przyprawami, a po kilku minutach na ruszcie możemy cieszyć się smakowitą, aromatyczną ucztą. Co więcej, grillowane przysmaki świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań głównych, element kolorowych szaszłyków czy składnik lekkich, letnich sałatek.
Warto poeksperymentować z różnymi kombinacjami smaków i tekstur, łącząc na przykład słodkie brzoskwinie z pikantnymi paprykami czy soczyste ananasy z delikatnymi ziemniakami. Grillowanie owoców i warzyw to prosty sposób na urozmaicenie diety i czerpanie radości z przygotowywania i delektowania się jedzeniem w gronie najbliższych. Szukasz pomysłu? Sprawdź ten przepis na warzywa grillowane: https://www.winiary.pl/przepis/warzywa-z-grilla.
Warzywa, które świetnie smakują z grilla
Grillowanie to świetny sposób na przygotowanie smacznego posiłku wege. Wśród najpopularniejszych warzyw, które trafiają na ruszt, znajdują się między innymi:
- bakłażan - pokrojony w plastry i posmarowany oliwą zyskuje intensywny, lekko słodkawy smak. Świetnie komponuje się z sosem pomidorowym i serem feta, ale warto użyć również ketchupu łagodnego WINIARY. Smacznie pomidorowy, z odpowiednio dobraną kompozycją przypraw podkreśli smak codziennych dań;
- cukinia - grillowana w plastrach. Delikatna w smaku, doskonała jako dodatek do sałatek lub jako samodzielne danie;
- papryka - grillowana w całości, pokrojona na połówki lub ćwiartki. Po upieczeniu można łatwo usunąć z niej skórkę. Słodka i soczysta, pasuje do dań z kaszą i ryżem;
- pieczarki - wystarczy skropić je oliwą i oprószyć solą. Pieczarki można grillować w całości lub pokrojone, solo lub w szaszłykach. Ich smak jest po prostu obłędny;
- ziemniaki - najlepiej grillować je zawinięte w folię i upieczone w żarze, z dodatkiem masła i ziół. Doskonałym dodatkiem do nich jest sos tzatziki.
Inne warzywa, po które warto sięgnąć to kalafior, brokuły, buraki czy marchewki. Wymagają dłuższego grillowania, ale efekt jest równie pyszny.
Jak przygotować warzywa do grillowania?
Większość warzyw przed grillowaniem kroi się w plastry lub ćwiartki. Można je skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem lub posmarować ulubioną marynatą. Delikatne warzywa jak pomidory czy papryka wymagają krótkiego kontaktu z żarem, 2-3 minuty z każdej strony. Twarde warzywa jak ziemniaki lepiej zawinąć w folię i piec dłużej. Ciekawym pomysłem są szaszłyki warzywne.
Pokrojone w kostkę warzywa nabijamy na patyczki, przeplatając różne kolory i smaki. Szaszłyki z cukinii, papryki i pieczarek to klasyka, ale warto poeksperymentować też z mniej oczywistymi połączeniami. Aby podkreślić ich smak, na koniec można użyć Dressingu winegret z aromatycznymi ziołami i solą morską WINIARY.
Owoce prosto z rusztu - ten smak zachwyca
Pamiętaj, że nie tylko grillowane warzywa są pyszne. Owoce z grilla to doskonały pomysł na deser lub urozmaicenie dania głównego. Wysoka temperatura wydobywa z nich słodycz i intensywny aromat. Najlepiej postawić na:
- banany - grillowane w skórce, solo lub nadziewane czekoladą czy miodem. Po 3-4 minutach z każdej strony skórka ściemnieje, a miąższ będzie miękki i słodki;
- ananasy, arbuzy - pokrojone w plastry i grillowane krótko z każdej strony. Podkreślą smak sałatek i deserów;
- brzoskwinie, nektarynki - przekrojone na pół, grillowane po 2-3 minuty. Gorące, polane jogurtem lub lodami tworzą pyszny letni deser;
- jabłka, gruszki - twarde owoce lepiej pokroić w ćwiartki i dłużej grillować. Oprószone cynamonem, polane miodem i posypane płatkami migdałów smakują obłędnie.
Owoce na grillu warto skropić sokiem z cytryny lub limonki, posypać brązowym cukrem. Świetnie łączą się z gałką lodów, jogurtem, granolą, orzechami.
Pomysły na owocowe szaszłyki
Szaszłyki owocowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych deserów. Wystarczy pokroić ulubione owoce w kostkę, nadziać na patyczki i grillować przez 3-4 minuty z każdej strony. Dobrym pomysłem są też owocowo-warzywne kombinacje. Brzoskwinie i nektarynki świetnie łączą się z cukinią i papryką. Jabłka i gruszki dobrze smakują z batatami i pieczonymi ziemniakami. Warto poeksperymentować i znaleźć swoje ulubione połączenia.
Wege alternatywy na grilla to hit imprezy
Grillowane warzywa i owoce to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy chcą urozmaicić letnie menu. Bakłażany, cukinie, papryki, a nawet seler czy kapusta - po zetknięciu z żarem zyskują nowe oblicze. Z kolei ananas, arbuz czy brzoskwinie prosto z rusztu świetnie sprawdzą się jako lekki deser lub dodatek do dania głównego. Warto sięgać po sezonowe warzywa i owoce, łączyć je w nieoczywiste zestawienia, przyprawiać ulubionymi ziołami.
Szaszłyki, koreczki, pakieciki z folii - sposobów na warzywno-owocowego grilla jest wiele. Jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia i smak. A tego ostatniego latem z pewnością nie zabraknie.
Artykuł sponsorowany