Warzywa i wino nie pozwolą zapomnieć. Mogą opóźniać problemy z pamięcią
Autorzy badania opublikowanego na łamach pisma „Neurology” przyjrzeli się diecie i innym elementom stylu życia. Analizowali pamięć prawie tysiąca wolnych od demencji ochotników w wieku średnio 81 lat. Warzywa i owoce mają zbawienny wpływ na ludzki mózg.
U osób, które z jedzeniem i napojami przyswajają więcej przeciwutleniających i przeciwzapalnych flawonoli, pamięć pogarsza się wolniej. Substancje takie można znaleźć w różnych owocach, warzywach, herbatach czy winie. To wniosek płynący z badania naukowców z Rush University.
Flawonole w żywności
Z pomocą diety, a konkretnie związków zwanych flawonolami prawdopodobnie można mocno wpłynąć na pracę i proces starzenia się pamięci.
Jak mówią badacze, wybory żywieniowe mogą spowalniać pogarszanie się pamięci. Główny autor badań, dr Thomas M. Holland z Rush University twierdzi, że ta jedna z najprostszych metod wpływania na nasze zdrowie może w znacznym stopniu pomóc w utrzymaniu zdrowia mózgu.
Flawonole to substancje z grupy flawonoidów, które nadają owocom i warzywom różne barwy, ale są jednocześnie dobrze znane z korzystnego wpływu na zdrowie.
Jarmuż, pomidory i herbata
Średnia konsumpcja tych związków wynosi wśród dorosłych od 16 do 20 mg dziennie. Uczestnicy badania spożywali ich natomiast średnio 10 mg dziennie - od 5 mg do 15, co odpowiada np. jednej filiżance ciemnych, liściastych warzyw. Po uwzględnieniu różnorodnych czynników, które mogły wpłynąć na rezultaty, okazało się, że osoby spożywające najwięcej flawonoli doświadczały wyraźnie wolniejszego pogarszania się pamięci.
Eksperci przeanalizowali przy tym wpływ różnych rodzajów tego typu substancji. Uwzględnili kaempferol obecny np. w jarmużu, fasoli, herbacie, szpinaku i brokułach, kwercetynę występującą w pomidorach, jarmużu, jabłkach i herbacie, mirycetynę znajdowaną np. w herbacie, winie, jarmużu, pomarańczach i pomidorach oraz izoramnetynę spotykaną m.in. w gruszkach, oliwie z oliwek, winie czy przecierze pomidorowym. Najsilniej działał kaempferol, na drugim miejscu znalazła się mirycetyna, a na trzecim - kwercetyna. Izoramnetyna nie wykazała wyraźnego działania na pamięć.
Naukowcy wiążą uzyskane wyniki z przeciwutleniającym i przeciwzapalnym działaniem flawonoli.