Jakie warzywa można uprawiać na balkonie? Dorodne plony

Karolina Słodkiewicz

Opracowanie Karolina Słodkiewicz

Uprawę warzyw często utożsamia się z posiadaniem własnej działki i przydomowego ogródka. Nic bardziej mylnego. Wystarczy ci jedynie kawałek balkonu. Jakie warzywa można uprawiać na balkonie? Wyjaśniamy, które sprawdzą się najlepiej i jak je sadzić.

Pomidory koktajlowe to warzywa, które mogą być uprawiane na balkonie.
Pomidory koktajlowe to warzywa, które mogą być uprawiane na balkonie.123RF/PICSEL123RF/PICSEL
partner merytoryczny
banner programu czyste powietrze

Jakie warzywa uprawiać na balkonie?

Do uprawy na balkonie nada się wiele różnych warzyw. Sprawdzą się przede wszystkim rośliny, które nie wymagają dużej ilości miejsca do prawidłowego rozwoju. Jest to najistotniejszy aspekt, gdyż będzie to uprawa w pojemnikach, donicach, które mają ograniczoną przestrzeń, tak samo jak balkon.

  • Pomidory koktajlowe

Na balkonie można posadzić pomidory koktajlowe. W przypadku małych balkonów warto wybrać odmiany karłowe. Na większej przestrzeni lepiej zdecydować się na te, które wymagają podpór. Zapewnić im trzeba glebę kwaśną, żyzną i umiarkowanie wilgotną. Stanowisko powinno mieć dostęp do dużej ilości światła.

Do uprawy na balkonie najlepsza będzie papryka o małych owocach. Krzewy takich odmian mają zwykle od 50 do 80 cm wysokości, a mimo to należy zastosować na nich paliki. Odpowiednio rozwiną się na stanowiskach w mocnym słońcu i o wilgotnym podłożu. Paprykę posadzoną na balkonie należy nawozić raz w tygodniu.

  • Rzodkiewka

Rzodkiewkę na balkonie można uprawiać w doniczkach, które mają co najmniej 10 cm wysokości. Miejsce musi znajdować się w pełnym słońcu, czyli najlepiej od strony południowej. Wówczas rzodkiewki wyrosną duże i jędrne. Nie wymagają nawożenia, ale trzeba je regularnie podlewać.

  • Fasola

Fasola jest kolejnym warzywem, które bez problemu może być uprawiane w pojemniku na balkonie. Potrzebuje ona jednak nieco więcej miejsca, dlatego należy użyć do niej skrzyni z kratką. Prawidłowo rozwinie się i będzie owocować w glebie żyznej, dobrze przepuszczalnej o odczynie obojętnym.

  • Szpinak

Szpinak w pojemniku na balkonie powinien mieć miejsce dobrze nasłonecznione. Glebę zapewniamy żyzną i dobrze przepuszczalną. Aby osiągnąć najbardziej obfite plony regularnie i często go podlewamy, a także nawozimy. Unikamy natomiast odżywek z azotem.

  • Rukola

Dla rukoli odpowiednie będzie stanowisko słoneczne, jednak nie musi znaleźć się na balkonie południowym. W jej uprawie kluczowe jest regularne podlewanie i zbieranie plonów.

  • Sałata

Do pojemników na balkonie sprawdzi się wiele różnych odmian sałaty np. masłowa, rzymska, łodygowa. Jej podłoże musi być zawsze delikatnie wilgotne. To warzywo nie wymaga nawożenia.

Kiedy sadzić warzywa na balkonie?

To, kiedy posadzimy warzywa na balkonie uzależnione jest od wielu czynników. Jednakże najważniejszym z nich jest termin wysiewu każdej z roślin. Wszystkie warzywa mają indywidualny termin, który trzeba wziąć pod uwagę.

Tak więc przykładowo sałatę, rukolę, szpinak czy rzodkiewkę można siać już na przełomie marca i kwietnia do donic na balkonie. Wynika to z faktu, że rozwijają się one lepiej podczas krótszych i chłodniejszych dni.

W marcu natomiast dopiero rozpoczniemy przygotowywanie papryki i sadzonek pomidora na rozsadę. Wytworzone młode warzywa wsadzamy do gruntu w połowie maja i wtedy zaczynamy uprawę na balkonie.

Fasolę uprawianą na balkonie można zasiać natomiast po 15 maja. Ten termin będzie najodpowiedniejszy, gdyż jej nasiona najszybciej wykiełkują w temperaturze między 15, a 20 st. Celsjusza.

Jak sadzić warzywa na balkonie?

Sadzenie warzyw na balkonie należy zacząć od wyboru pojemników. Sprawdzą się do tego zarówno ozdobne donice, jak i plastikowe lub drewniane skrzynki czy wielodoniczki. Ich wielkość zależy od wymagań warzyw, które planujemy uprawiać.

Tak więc w przypadku fasoli czy pomidorów na jedną sadzonkę będziemy potrzebować donicy o pojemności co najmniej 10 litrów. Rośliny takie jak rukola, sałata wymagają o wiele mniejszej przestrzeni.

Następnie przygotowujemy ziemię. Dzięki uprawie na balkonie w wielu pojemnikach możemy dobrać podłoże indywidualnie do każdego warzywa. Istotne jest odżywienie jej jeszcze przed wsadzeniem roślin. Zadbajmy też o warstwę poprawiającą drenaż, czyli m.in. keramzyt lub żwir.

Rozstawę przed sadzeniem na balkonie należy zahartować. W tym celu rozpoczynamy od wietrzenia sadzonek. Można je też wystawiać na kilka godzin w ciągu dnia na zewnątrz. Po około dwóch tygodniach będą gotowe do całkowitego przeniesienia na balkon.

Warzywa do uprawy na balkonie sadzimy w dni pochmurne. W czasie dni słonecznych zabieg wykonujemy wieczorem. Należy to robić ze szczególną ostrożnością, aby nie uszkodzić ich młodego systemu korzeniowego. Głębokość sadzenia dostosowujemy do uprawianych warzyw. Po wsadzeniu obficie podlewamy je wodą.

Warzywniak w każdym bloku. Innowacyjny pomysł PolakówPolsat News
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas