Grill na balkonie. Czy można go rozpalić w bloku?

Potrawy z grilla są przez jednych wielbione, a przez innych znienawidzone. Faktem jest, że niewłaściwe rozpalanie grilla i przyrządzanie na nim potraw może być dla naszego zdrowia niekorzystne. Ale jeszcze jedna kwestia dotycząca bezpieczeństwa jest istotna. Za spowodowanie zagrożenia można słono zapłacić.

Doprowadzenie do zagrożenia pożarowego grozi otrzymaniem mandatu w wysokości nawet do 500 złotych. Jeśli ogień się rozprzestrzeni, może dojść do spowodowania tragedii, a taki czyn jest karalny nawet do 12 lat więzienia
Doprowadzenie do zagrożenia pożarowego grozi otrzymaniem mandatu w wysokości nawet do 500 złotych. Jeśli ogień się rozprzestrzeni, może dojść do spowodowania tragedii, a taki czyn jest karalny nawet do 12 lat więzienia123RF/PICSEL
partner merytoryczny
banner programu czyste powietrze

Rozpalenie grilla na balkonie - szczególnie w bloku lub innym budynku wielorodzinnym - nie jest wprost zakazane. I chociaż zapach grillowanych potraw i podpałki może przeszkadzać sąsiadom i istnieje stosowny artykuł kodeksu cywilnego, który mówi o niezakłócaniu spokoju, to problem z paleniem grilla w budynku tkwi w innym obszarze.

Grill na balkonie. Sprawa nie jest jednoznaczna

Chodzi o kwestie bezpieczeństwa, o których mowa w rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji. Rozporządzenie dot. ochrony przeciwpożarowej budynków mówi o zakazie rozpalania ognia wtedy, gdy zagraża to zapaleniu się sąsiednich obiektów i materiałów.

Doprowadzenie do zagrożenia pożarowego grozi otrzymaniem mandatu w wysokości nawet do 500 złotych. Jeśli ogień się rozprzestrzeni, może dojść do tragedii, a taki czyn jest karalny nawet do 12 lat więzienia.

W Polsce wyznaczone są specjalne miejsca do biwakowania, gdzie nikt nie powinien mieć do nas pretensji o palenie grilla czy ogniska. Inną możliwością jest oczywiście dogadanie się z sąsiadami i stosowanie się do zasad bezpieczeństwa.

Potrawy na grilla wymagają odpowiedniego zamarynowania (tłuszcz, przyprawy)
Potrawy na grilla wymagają odpowiedniego zamarynowania (tłuszcz, przyprawy)123RF/PICSEL

Wiesz, jak grillować?

Z rozpalaniem grilla za pomocą węgla i podpałki wiążą się z pewnością nieprzyjemne dla wielu osób doświadczenia. Aby ograniczyć je do minimum zaleca się używanie bezwonnej podpałki oraz dobrej jakości węgla i brykietu. Potrawy na grilla wymagają odpowiedniego marynowania (tłuszcz, przyprawy).

Wielu kucharzy zwraca uwagę, że Polacy popełniają naczelny błąd podczas smażenia potraw na grillu: kładą je na palący się ogień, a nie na węgiel pokryty popiołem. Można łatwo sprawdzić czy to już "ten moment": jeżeli nasza dłoń wytrzyma nad grillem trzy sekundy, to ruszt jest gotowy. Sekunda lub dwie oznacza, że jest jeszcze za gorący.

 - Szkodliwe związki o działaniu rakotwórczym tworzą się w wyniku pirolizy, czyli niepełnego spalania związków organicznych. Związki te powstają w czasie procesu grillowania lub wędzenia, a szczególnie wtedy, gdy na węgiel lub brykiet skapuje tłuszcz wraz z sokiem komórkowym z surowca. W wyniku reakcji zachodzących pomiędzy tłuszczami, węglowodanami i białkami powstaje rumiana skórka produktów grillowanych oraz specyficzny smak i zapach. Na grill nie powinny trafiać produkty peklowane i wędzone - mówił Interii dr Piotr Sałek z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW.

Na rynku są dostępne nie tylko grille węglowe, ale i gazowe oraz elektryczne. Grille gazowe i elektryczne nie emitują szkodliwych substancji.

Ważną zasadą podczas grillowania jest również nienachylanie się bezpośrednio nad paleniskiem. Zwłaszcza na samym początku procesu spalania, kiedy używamy podpałek, mamy bezpośredni kontakt z oparami i wdychamy związki kancerogenne, czyli takie, które przyczyniają się do rozwoju nowotworów. Szkodliwe jest zarówno paliwo, czyli węgiel, drewno oraz brykiet, jak i tłuszcz z mięsa, który kapie na węgiel.

Na rynku są dostępne nie tylko grille węglowe, ale i gazowe oraz elektryczne. Grill gazowy i elektryczny nie emitują szkodliwych substancji
Na rynku są dostępne nie tylko grille węglowe, ale i gazowe oraz elektryczne. Grill gazowy i elektryczny nie emitują szkodliwych substancji123RF/PICSEL
Warzywniak w każdym bloku. Innowacyjny pomysł PolakówPolsat News
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas