Przemysław Białkowski podcast: Marnowanie żywności

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij

Chleb jest dla Polaków świętością, a mimo to wyrzucamy tony jedzenia. Dlaczego marnujemy żywność? Gościem podcastu Przemysława Białkowskiego jest Beata Ciepła, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

article cover
Unsplash
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Przemysław Białkowski podcast: Marnowanie żywności
      Przemysław Białkowski podcast: Marnowanie żywnościStowarzyszenie Program Czysta Polska

      - Co roku w Polsce marnujemy 5 mln ton żywności. Blisko 3 mln ton to osoby indywidualne. Produkcja, rolnictwa i handel to inne przyczyny marnowania żywności. Jeśli skupilibyśmy się na osobach indywidualnych, to przyczyn trzeba szukać w złym planowaniu, nieprzemyślanych zakupach, nieweryfikowaniu zapasów żywności, czy też prozaiczna rzecz, która mogłaby nas zabezpieczyć przed niepotrzebnymi zakupami - przygotowanie listy zakupów przed pójściem do sklepu - mówi Ciepła.

      Zdaniem prezes Federacji Polskich Banków Żywności, marnowanie rozpoczyna się w naszych głowach. Tak naprawdę nie myślimy nad tym, co powinniśmy kupić i jak się przygotować do zakupów. Polacy marnowanie żywności tłumaczą tym, że żywność się zepsuła, lub jest już po dacie przydatności.

      Dobrym testem naszego planowania są nadchodzące święta Bożego Narodzenia. Według Ciepłej to właśnie wtedy szykujemy dużo żywności i możemy dokładnie zaplanować, co będziemy robić, i ile jedzenia potrzebujemy. Inaczej zostanie nam pełna lodówka i problem z tym, co zrobić z jedzeniem. - Po świętach możemy obudzić się z bólem głowy i koniecznością wyrzucenia nadmiaru żywności - mówi Ciepła.

      Co wyrzucamy najczęściej? Pieczywo, owoce i warzywa, a także nabiał i wędliny. Wszystkie te produkty są krótkoterminowe. Ważne są zwroty użyte na opakowaniu, "Należy użyć do" dotyczy produktów, które po przekroczeniu daty mogą nam zaszkodzić. Z kolei "najlepiej spożyć przed" oznacza bardziej datę jakościową. W tym przypadku producent określa, że do tego momentu produkt będzie zachowywał pożądaną jakość, jednak spożycie go po tej dacie nie jest niebezpieczne.

      Kiedyś przekazywanie żywności było utrudnione, jednak teraz jest to o wiele łatwiejsze. - Słynna sprawa piekarza spod Legnicy, który został ukarany za swoją dobroczynność, później był problem z sieciami handlowymi i sprzedawcami detalicznymi. Te kwestie podatkowe już w 2013 udało się uregulować. My jako banki żywności współpracujemy na co dzień z wieloma sklepami. Od dwóch lat działa też ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności - opowiada Beata Ciepła. 

      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      0
      Super
      relevant
      0
      Hahaha
      haha
      0
      Szok
      shock
      0
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      0
      Udostępnij
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na