Wege alternatywy na grilla – warzywa i owoce, które warto wypróbować

Artykuł sponsorowany

Grillowanie to świetny sposób na przygotowanie smacznego posiłku wege
Grillowanie to świetny sposób na przygotowanie smacznego posiłku wegesponsorowane

Zalety grillowania owoców i warzyw

Warzywa, które świetnie smakują z grilla

  • bakłażan - pokrojony w plastry i posmarowany oliwą zyskuje intensywny, lekko słodkawy smak. Świetnie komponuje się z sosem pomidorowym i serem feta, ale warto użyć również ketchupu łagodnego WINIARY. Smacznie pomidorowy, z odpowiednio dobraną kompozycją przypraw podkreśli smak codziennych dań;
  • cukinia - grillowana w plastrach. Delikatna w smaku, doskonała jako dodatek do sałatek lub jako samodzielne danie;
  • papryka - grillowana w całości, pokrojona na połówki lub ćwiartki. Po upieczeniu można łatwo usunąć z niej skórkę. Słodka i soczysta, pasuje do dań z kaszą i ryżem;
  • pieczarki - wystarczy skropić je oliwą i oprószyć solą. Pieczarki można grillować w całości lub pokrojone, solo lub w szaszłykach. Ich smak jest po prostu obłędny;
  • ziemniaki - najlepiej grillować je zawinięte w folię i upieczone w żarze, z dodatkiem masła i ziół. Doskonałym dodatkiem do nich jest sos tzatziki.

Jak przygotować warzywa do grillowania?

Owoce prosto z rusztu - ten smak zachwyca

  • banany - grillowane w skórce, solo lub nadziewane czekoladą czy miodem. Po 3-4 minutach z każdej strony skórka ściemnieje, a miąższ będzie miękki i słodki;
  • ananasy, arbuzy - pokrojone w plastry i grillowane krótko z każdej strony. Podkreślą smak sałatek i deserów;
  • brzoskwinie, nektarynki - przekrojone na pół, grillowane po 2-3 minuty. Gorące, polane jogurtem lub lodami tworzą pyszny letni deser;
  • jabłka, gruszki - twarde owoce lepiej pokroić w ćwiartki i dłużej grillować. Oprószone cynamonem, polane miodem i posypane płatkami migdałów smakują obłędnie.

Pomysły na owocowe szaszłyki

Wege alternatywy na grilla to hit imprezy

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?