Jest szansa, że kawa nie będzie luksusem. Odnaleziono nowy gatunek kawy
Kakaowce, z których pochodzą najbardziej popularne ziarna kawy, nie są odporne na ocieplanie klimatu. Z prognoz wynikało, że produkcja do połowy wieku spadnie nawet o 50 proc. Czarne scenariusze mogą się nie spełnić za sprawą ponownie odkrytego gatunku kawy
W lesie tropikalnym Sierra Leone, naukowcy odnaleźli gatunek kawy, którego nie widzieli od dziesięcioleci. Mowa o Coffea stenophylla. To odmiana bardziej odporna na wysoką temperaturę niż Arabica, która stanowi 56 proc. światowej produkcji kawy. Ma podobny do niej smak i jest ponoć lepsza od Robusty.
Naukowcy na kawowca natknęli się w Sierra Leone. Początkowo znaleźli pojedynczy krzew. 140 km dalej, znaleźli zdrową populację tych roślin. Ostatni raz Stenophyllę widziano w Sierra Leone w 1954 r. Później udało się ją wypatrzyć jedynie na Wybrzeżu Kości Słoniowej, jednak miało to miejsce ponad 30 lat temu.
Botanik Aaron Davis, który wyniki swoich badań opublikował w czasopiśmie "Nature Plants" przypomniał, że Stenophylla była uprawiana w Zachodniej Afryce. Do początku XX w. była eksportowana do Europy. Z rynku wyparła ją gorsza w smaku Robusta.
Wielu producentów kawy na świecie już doświadcza negatywnych efektów zmian klimatycznych i to coraz poważniejszy problem dla wartego wiele miliardów dolarów przemysłu.
Arabica jest bardziej ceniona przez smakoszy. Przez to jej cena jest wyższa. Gorsza jakościowo Robusta jest głównie używana, jako kawa rozpuszczalna. Jednak Arabica ma ograniczoną odporność na zmiany klimatu. Zdaniem ekspertów, do połowy wieku jej produkcja może spaść nawet o 50 proc.
Stenophylla rośnie w temperaturze około 25 st. To o niecałe 2 st. więcej niż w przypadku Robusty, oraz prawie 7 st. więcej niż Arabici.
Jej ponowne odkrycie, zdaniem Davisa, może pomóc w zabezpieczeniu przemysłu kawowego na przyszłość. To ważna gałąź gospodarek wielu państw tropikalnych. Zapewnia pracę dla ponad 100 mln rolników. Choć na świecie znane są 124 gatunki kawy, to Arabica i Robusta stanowią 99 proc. konsumowanego napoju. - Stenophylla może, po drobnym udomowieniu, być wysokojakościową kawą w cieplejszym klimacie - powiedział Davis, który jest szefem badań nad kawą w Królewskich Ogrodach Botanicznych w brytyjskim Kew.
Kolejną zaletą odkrytego gatunku kawy jest jego odporność na choroby liści. Zdaniem Davisa, jeżeli doniesienia naukowców z XIX w. się potwierdzą, być może uda się stworzyć nowy gatunek kawy, dostosowany do zmian klimatycznych. Według ekspertów, Stenophylla ma bogaty smak z naturalną słodkością, średnio-wysoką goryczą, owocowością oraz przyjemną dla języka konsystencję.
Dawno nie widziany gatunek jest zagrożony wyginięciem. Przyczyną jest wylesianie w trzech krajach, w których dziko rośnie - to Sierra Leone, Gwinea oraz Wybrzeże Kości Słoniowej. Mimo to, producenci kawy mają nadzieję na jego przetrwanie. - Jesteśmy bardzo optymistycznie nastawieni do tego, co Stenophylla może nam przynieść - powiedział Jeremy Torz, współzałożyciel londyńskiego Union Hand-Roasted Coffee, gdzie pierwszy raz od kilkudziesięciu lat spróbowano naparu z owoców tej dziko rosnącej rośliny.